RAD OD KUĆE NE MORA BITI NAPORAN: Kada istekne radno vreme odmah uradite ovu stvar

Verovatno ste rad od kuće zamišljali drugačije dok ste radili u kancelariji.

Pixabay

Verovatno ste mislili da ćete imati vremena na pretek, i da ćete sve radne zadatke završavati do tri puta brže nego inače. Ali realnost je drugačija. Utoliko više ako imate decu koja sad slušaju nastavu od kuće i ako živite u vrlo malom stambenom prostoru. Međutim da je moguće sa ovim izazovima izaći na kraj pokazuje sve veći broj onih koji su našli način da funkcionišu u ovim neizvesnim vremenima. Ipak stručni psiholozi savetuju da je jednu stvar važno uraditi u toku dana ako radite od kuće.

Dakle rad od kuće, deca, partner, kućni poslovi – sve to kad se zbroji, zaista je važna dobra organizacija. Ako je trpezarijski sto ili radna površina u kuhinji postala vaša kućna kancelarija, u nedostatku zasebne prostorije za rad, na kraju dana (ili nakon 8h rada) važno je da – zatvorite lap top i sklonite ga po strani. Ovaj postupak možda deluje banalano ali on zapravo sugerište vašem mozgu da ste za danas – završili sa poslom. To znači da sada treba da se okrenete drugim važnim stvarima u vašem životu. Kao kad biste napustili kancelariju i došli svojoj kući.

ZBOG ČEGA JE OVO VAŽNO?

Posla će uvek biti, danas, sutra, prekosutra. Ako ste uradili dovoljno za današnji dan, nema potrebe da i dalje ostavljate sebi opciju da pregledavate email-ove, poruke od kolega i tragate za novim radnim zadacima.

Kada zaklopite lap top, vi ste “izašli iz kancelarije” i imate jednu manje obavezu na pameti. Takođe, sklanjanjem lap topa sa trpezarijskog stola, vi vraćate datom prostoru njegovu prvobitnu namenu ili mu dajete neku novu koja nema veze sa vašim poslom. Već nakon par dana pošto krenete da primenjujete ovu taktiku za rad od kuće, primetićete kako ste postali opušteniji i organizovaniji.