RADI KAO DOMAR I OKREĆE MILIONE: “Ponekad se zavuče u ormar, ali smo prezadovoljni smo njegovim radom”

novčanik
Pixabay.com

Kalifornijske poreske vlasti i aktivisti za transparentnost ostali su zaprepašćeni kada su u papirima pronašli podatak da je domar u železničkoj kompaniji BART (Bay Area Rapid Transport) u 2015. godini zaradio neverovatnih 271.000 dolara (1,65 milijuna kuna)! Naravno, takva suma odmah je podgrejala sumnje o varanju ili pranju novca, ali uvidom u knjigovodstvene fascikle poreske vlasti su zaključile da je gospodin Liang Zao Zang superčovek.

 

Zang je ovu neverovatnu cifru zradio zahvaljujući prekovremenim satima. Njegova osnovna godišnja zarada je 57.000 dolara plus 14.300 dolara koje dobije na račun putnih troškova i raznih beneficija. Ostatak je zaradio na neverovatnom broju prekovremenih sati. U knjigama jasno piše da je domar odradio svih 365 dana u godini, a da je većinu tih dana radio prekovremeno. Najfascinantniji podatak je da je u julu 2015. godine majstor radio 17 sati dnevno i to 18 dana zaredom!

Robert Felner iz grupe Transparent California kaže da je tako nešto nemoguće.

– Godinama se bavim ovim poslom i proučavam plate, ali ovako nešto nikada nisam video. Domar koji zarađuje 270.000 dolara godišnje? Pa to je ludnica, potpuno nemoguće. Da, video sam koliko je prekovremenih sati odradio, ali to mi se čini neverovatnim, pa on je superčovek – kaže Felner koji je odmah odgovore potražio kod šefova u BART-u.

A oni kažu da je Liangova plata – realna!

– Kada pitamo ljude ko želi raditi prekovremeno, baš niko ne diže ruku osim Zanga. Po mom mišljenju, on je zaslužio svaki dolar, odličan je radnik – rekao je direktor Roj Agilera.

Međutim, novinarska ekipa KTVU-a jednostavno nije mogla poverovati u ovu priču i odlučili su pregledati snimke nadzornih kamera za železničkih stanica. Ono što su videli je pomalo urnebesno – Zang je tamo po ceo dan, čisti, popravlja i pere, ali problem je što dvaput dnevno nestane u – ormaru. Zavuče se u neki ormar i tamo zna ostati i po dva sata.

Unatoč tom otkriću, u BART-u ne daju na svog vrednog zaposlenika. Imaju objašnjenje i za vreme provedeno u ormaru.

– Pa on je domar! Ko zna šta radi tamo, možda ga čisti i popravlja. Pa šta i da ponekad odmori unutra, i on je čovek! Kako god bilo, mi smo sa njim prezadovoljni – rekao je Aguilera.