Građani koji primaju minimalnu zaradu od 21.000 dinara, a takvih je oko 300.000 u Srbiji, u slučaju nužde mogu da računaju na bankarsku pozajmicu u visini jedne plate ili keš kredit do 350.000 dinara.

 

Iako u većini banaka tvrde da minimalac nije prepreka za odobravanje kredita, u praksi su stvari malo drugačije, pa retko ko s tim primanjima uspe da dođe do ikakvog zajma.

Čak ni oni koji imaju mnogo veće zarade, ali su zvanično prijavljeni na minimalac, ne mogu da dođu do stambenog kredita jer ne mogu da dokažu da deo plate primaju na ruke.

Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica, upozorava da kredit nije za svakoga, te da građani s minimalnim primanjima ne bi trebalo da uzimaju kredite čak i ako im banke to dozvole.

„Ozbiljan je izazov da se s takvom platom zadužite. To je veliki rizik, jer ćete i sebe i banku dovesti u problem. Stambeni kredit je najdirektnije nedostupan za te osobe iako u reklamama nijedna banka neće reći da ga ne mogu dobiti. Banke sad same odlučuju koliki deo prihoda može da vam bude rata, i to diktira koliki kredit možete da uzmete. Nije preporuka da se uzima kredit za osnovnu potrošnju, osim ako nije za izolaciju kuće kako bi se smanjili troškovi za energente,“ ističe Uzelac.loading...