Kako je preneo hrvatski Poslovni dnevnik, nemački zemljoposednici od ove godine izdvajaju minimalno 8,60 evra bruto po satu, što je nešto više nego prošle godine, ali oni koji poznaju tamošnje prilike tvrde da je ta brojka prenaduvana.

Ipak, branje špargli za nemačke uslove je slabo plaćen posao, pogotovo zbog toga što se radniku od plate odbija novac koji poslodavac izdvaja za ručak i smeštaj.

Treba znati da za vreme slobodnih sati sezonac treba da radi, živi i spava u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima. Sa njima bi trebalo da deli sanitarne čvorove i tuševe. Smeštaj nije svuda jednak, ali jedno je svima zajedničko – nigde nije luksuzan.

Takođe, iz satnice koja se plaća treba isključiti pauzu, jer se ona u Nemačkoj ne plaća.

Radni dan uglavnom traje 12 do 13 sati. U izuzetnim slučajevima, kada špargle po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. Može se uzeti jedna ili dve pauze od 15 minuta za jelo, koji se zatim odbiju od ukupnih radnih sati.