Švedskoj startap kompanija "Epicenter" ponudila svojim zaposlenima ugrađivanje implanta u veličini zrna pirinča koji funkcioniše kao kartica za otvaranje vrata, korišćenje printera, pa čak i za kupovinu pića uz jednostavni zamah ruke.

 

Mikročipovi su postali toliko popularni da radnici u firmi priređuju zabave za one koji nameravaju da se podvrgnu ovom zahvatu.

– Želim biti deo budućnosti – komentarisala je jedna zaposlena odluku da stavi mikročip u svoje telo.

Tehnologija sama po sebi nije nova. Neke kompanije koriste mikročipove kako bi pratili dostavu, a ponegde (i u Srbiji) psi po zakonu , moraju da ih imaju kako bi se znalo ko im je vlasnik i da li su redovno vakcinisani.

Međutim, čipovanje zaposlenih je potpuna novost. Iako je biološki siguran, podaci na mikročipu mogu pokazati kad radnik dolazi na posao, šta kupuje. Za razliku od kartica koje se koriste u drugim kompanijama ili mobilnog telefona koji mogu da pokažu iste podatke, osoba ne može da se odvoji od svog čipa.

– Naravno, staviti mikročip u svoje telo je veliki korak čak i za mene, ali  ljudi ugrađuju druge stvari u telo poput pismejkera koji kontrolišu srce- rekao je jedan od osnivača Epicentra, predsednik Patrik Mesterton.

U Epicentru, koji ima oko 2.000 zaposlih, čipovanje zaposlenih je započeto u januaru 2015. godine, a dosad je mikročipove ugradilo oko 150 osoba.

Kompanija u Belgiji je takođe ponudila ovu mogućnost svojim zaposlenima.