Radnici ove firme u Srbiji dobiće 8.000 evra, ALI POD JEDNIM USLOVOM

novac
Pixabay.com

Da li biste pristali na ovo?

 

Predsednik Sindikata Industrije kablova u Jagodinu Oliver Jovanovski najavio je da 8. avgusta, počinje isplata socijalnog programa za 850 radnika “Kablova”.

Reč je o radnicima, sa više od 30 godina staža i oni će dobiti u proseku od 6.000 do 7.000 evra, rekao je Jovanovski novinarima.

“Socijalni program od Ministarstva privrede je odoboren za sve koji su ga potpisali, za 850 radnika koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak”, rekao je Jovanovski u izjavi Tanjugu.

Industrija kablova u Jagodini bila je jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća, a o njenoj daljnjoj sudbinu, na osnovu Unapred pripremljenog programa reorganizacije (UPPR), odlučivaće Privredni sud u Kragujevcu u septembru.

Odlaskom 850 radnika u firmi će ostati oko 400, a UPPR je predviđeno da radi 650 do 700 radnika, rekao je ranije Tanjugu generalni direktor Industrije kablova Ratko Vučurović.

“Ima ljudi koji se kolebaju, da li da uzmu novac ili ne, da li da odu ili ostanu, ako novac ne podignu u roku 30 dana, znači da su odsutali”, rekao je Jovanovski.

On je istakao da će se, kada oni odu, primiti nekoliko stotina novih, nedostajućih radnika, da bi preduzeće moglo da funkcionše.

“Ovde niko ne razmišlja o tome da UPPR neće proći, jer firma radi, oko 60 odsto za izvoz, plate i doprinosi se isplaćuju”, rekao je Jovanovski.

Za Sindikat je važno “da niko neće otići silom, oni su se za socijalni program izjasnili bez pritiska i sile”, istakao je Jovanovski.

Generalni direktor Ratko Vučurović rekao je Tanjugu da je UPPR predat Privrednom sudu u maju mesecu i ušao je u proceduru, “a mi ispunjavamo sve uslove da se UPPR usvoji i da narednih pet godina radimo u skladu sa njim”.

“Imamo potencijala u smislu traženja na tržištu, tehničko tehnološke refernce kod kupaca a imamo i tekuće poslovanje koje je dobro, računi nam nisu blokirani i izmirujemo sve tekuće obaveze i to je garancija da će UPPR uspeti”, optimista je Vučurović.

Proizvodnja je prošle godine bila znatno veća od 2014. a ove godine je na nivou prošle, 80 odsto proizvdnje je namenjeno izvozu, dodao je on.

“Kada se usvoji UPPR, naša situacije će biti mnogo bolja što se tiče mogućnosti finansiranja proizvodnje”, rekao je Vučurović.

Startujemo bez dugova što nam omogućava uzimanje kredita za finansiranje proizvodnje, što do sada nismo mogli kao firma u restruktuiranju, jer sada država postaje većinski poverilac i većinski vlasnik, dodao je on.

Vučurović je oceni da odlazak ovolikog broja radnika “ne preti direktnoj proizvodnji, naše obaveze prema kupcima, kako je rekao, ćemo i dalje uredno izvršavati”.

Radnici u ovom preduzeću, izjavili su Tanjugu, da već ima problema sa nedostatkom radnika i da direktor Vučurović, angažuje penzionere bivše radnike fabrike koji rade po ugovoru uz mesečnu nadokanadu od 30.000 dinara kako bi se plan proizvodnje ostvario”.

Industrija kablova, nekada gigant SFRJ, sa deset hiljada zaposlenih i godišnjim izvozom od 120 milona dolara, lane je imala izvoz od 20.000.000 evra.

“Mogućnosti su bile za još toliko ali nismo mogli da izfinansiramo proizvodnju”, rekao je Vučurović.loading...