Radnici Prvog maja protestovali ispred opštine Pirot

Oni su tražili da ih primi predsednik opštine Pirot Vladan Vasić koga, kako su istakli, smatraju jednim od odgovornih za privatizaciju "Prvog maja".

Oko 700 radnika prve smene fabrike “AHA Mura Prvi maj” u Pirotu napustilo je danas pogon i krenulo u protestnu šetnju do zgrade opštine Pirot zato što im nisu isplaćene dve trećine aprilske plate i majska zarada.

Radnici su nezadovoljni i jer in niko nije rekao kakva sudbina očekuje fabriku posle stečaja “AHA Mure” u Sloveniji.

Oni su tražili da ih primi predsednik opštine Pirot Vladan Vasić koga, kako su istakli, smatraju jednim od odgovornih za privatizaciju “Prvog maja”.

U odsustvu predsednika opštine delegaciju radnika primio je zamenik predsednika SO Pirot.

– Cela prva smena izašla je iz fabrike. Spontano smo se okupili. Već nekoliko meseci unazad mi ne primamo redovno plate. Primamo trećinu, četvrtinu i ne zna se kad će biti plata. Najvažnije je što ne znamo kakva je sudbina preduzeća posle stečaja u slovenačkoj ‘Aha Muri’ – rekla je radnica Gordana Pavlović, koja radi 27 godina.

Radnike je primio zamenik predsednika Skupštine opštine Aleksandar Z. Ćirić i pozvao ih da se vrate na posao i tako pošalju poruku da žele da rade i sačuvaju preduzeće.

– Lokalna samouprava za petak, 13. jun, u Beogradu zakazala pregovore sa predstavnicima nadležnih ministarstava oko sudbine ‘AHA Mure Prvi maj’ posle stečaja slovenačke ‘AHA Mure’. Dok se ne završe pregovori pozivam radnike na strpljenje – kazao je Ćirić. U preduzeću “AHA Mura Prvi maj” zaposleno je 1.300 radnika.