RAJ ZA BOGATAŠE: Jedino je Vatikan manji od ove zemlje, a svaki treći stanovnik je milioner

Vlada reinvestira zaradu od turizma i druge kapitalne dobitke nazad u zajednicu kako bi poboljšala kvalitet života.

monako
pixabay

Druga najmanja država na svetu, posle Vatikana, i najmanja države zapadne Evrope, poznata je još i kao “igralište za ultra-bogataše”.

Od 38.300 ljudi, koliko živi u Monaku, oko 12.261 su milioneri, prema izveštaju Knight Frank Wealth iz 2019. godine. To znači da su oko 32% stanovništva Monaka (dakle, skoro trećina) milioneri.

Kako zapanjuje koncentracija bogatstva, tako i činjenica da u Monaku praktično nema siromaštva.

Vlada reinvestira zaradu od turizma i druge kapitalne dobitke nazad u zajednicu kako bi poboljšala kvalitet života i privukla bogataše da nastave da dolaze i da kupuju nekretnine, rekao je za Biznis Insajder Karin Adams iz projekta Borgen, neprofitne organizacije čija je misija da se bori protiv globalnog siromaštva.

Veliki broj turista privlače kockarnice, koje su glavni izvor prihoda. Građanima država ne ubira porez na prihode, zbog čega se u Monako doselio veliki broj ljudi koji nastoje da izbegnu oporezivanje u matičnim državama.

S druge strane, u Monaku vlada sredozemna klima sa blagim zimama i toplim, ali ne vrelim letima, što dodatno destinaciju čini primamljivom za ultra-bogataše.

Stanovi u Monaku koštaju od 2.2 do 22.3 miliona dolara, dok penthausi koštaju i do 55 miliona dolara, a za mali jednosoban stan treba izdvojiti od 1.6 miliona dolara.

Među milionerima koji žive u Monaku, u glavnom gradu Monte Karlu se smestio i naš najbolji teniser Novak Đoković sa porodicom.