RAJ ZA NEZAPOSLENE PORODILJE: U ovom SRPSKOM GRADU trudnice dobijaju 50.000 dinara pomoći

Trudnica
Pixabay.com

Nezaposlene porodilje u Somboru koje ispune utvrđene kriterijume, ostvaruju pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 50.000 dinara sa trećim detetom.

 

Gotovo svaka lokalna zajednica, sem prestoničke, proteklu deceniju beleži negativan prirast stanovništva, pa je tako i Sombor sa okolinom između dva popisa izgubio gotovo 10.000 žitelja.

Upravo zbog toga je kod lokalnih vlasti sve primetniji trend pružanja podrške novim majkama, a da ni Sombor nije izuzetak ovih dana se pobrinulo Gradsko veće administrativnog centra zapada Bačke. Naime, prema najnovijoj Odluci o finansijskoj podršci porodicama sa decom, nezaposlene porodilje koje ispune utvrđene kriterijume, ostvaruju pravo na jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 50.000 dinara, koje ostvaruju zaključno sa trećim živorođenim detetom.

Nezaposlenom porodiljom se smatra žena koja nije u radnom odnosu kod poslodavca, niti je lice koje samostalno obavlja delatnost, a nezaposlenost se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta. Odlukom su utvrđeni i kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć nezaposlenoj porodilji, a osnovni su da na dan rođenja deteta ima prebivalište na teritoriji Grada u trajanju od najmanje 12 meseci, da je državljanin Republike Srbije, odnosno da je otac državljanin Republike Srbije (ukoliko to nije sama porodilja) i da je nezaposleno lice.

 

Preostali kriterijumi odnose se na prosečna primanja po članu porodice porodilje. Prihod porodilje čine prihodi ostvareni po osnovu zarada, naknade zarada, penzije, invalidnine, prihod od nepokretnosti (katastarski prihod). Za lica koja samostalno obavljaju delatnost, kao mesečni prihod primenjuje se osnovica za obračun obaveznog socijalnog osiguranja.

Odlukom, koja će se primenjivati koliko od danas, 1.marta, precizirano je da porodicu porodilje čini njen supružnik ili vanbračni partner i izdržavana deca koja sa njima žive. Zahtevi za utvrđivanje postojanja osnova za ovakvu vrstu podrške se dostavljaju Gradskom uslužnom centru, šalter šest u prizemlju zgrade lokalne samouprave, zdanju Županije, a oni koji su podneti do juče rešavaće se po staroj, ranije primenjivanoj Odluci.