“RAJSKI PAPIRI” UZNEMIRILI SVET: Otkriveni dokazi o UTAJI POREZA moćnika, među njima su TRAMP I KRALJICA ELIZABETA

Bogataš
Pixabay.com

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata sa detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu, prenela je danas agencija DPA.

 

Curenje tih informacija prvobitno je preuzeo list Zidojče cajtung koji je naveo da većina dokumenata dolazi iz ofšor advokatske kuće Eplbaj (Appleby), osnovane na Bermudama. Ta kompanija je u oktobru saopštila da su njeni podaci hakovani.

Dokumenti, nazvani “rajski papiri” (Paradise Papers) pokazuju da su na spisku o utaji poreza predstavnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa kao i ruska preduzeća.

Na spisku kompanija se nalaze kao Najk (Nike), Epl (Apple), Uber i Fejsbuk, kao i irski pevač Bono, ali i britanska kraljica Elizabeta.

List Zidojče cajtung je 2016. prenosio detalje afere takozvanih “panamskih dokumenata”.

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalazilo se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme “Mosak Fonseka” sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.