Srbija je još uvek zemlja gde se kupuju novi automobili...

 

Kako navodi predsednik Udruženja uvoznika automobila i delova pri PKS Milan Vukasović, prodaja novih četvorotočkaša je u obimu koji možda i prevazilazi mogućnosti u odnosu na kupovnu moć i treću godinu za redom postoji rast prodaje automobila.

Ne mogu da kažem da smo ove godine prezadovoljni prema broju prodatih vozila, u odnosu na recimo 2008, koja je bila poslednja dobra godina pre ekonomske krize, kada je prodato između 50 i 60 hiljada novih automobila, ali jesam umereni optimista, smatram da trend rasta od 2015. treba pozdraviti, svakako je dobar signal za tržište i za našu ekonomiju, rekao je Vukasović, prenosi B92.

Inače, prema podacima MUP-a, u jedinstveni registar vozila u 2017. upisano je 52.466 novih vozila, od ukupno 2,31 miliona, dok je u 2016, od ukupno 2,28 miliona vozila, 143.790 prvi put upisano u registar. S druge strane, ove godine, u registar vozila upisano je i 578.224 vozila starijih od 20 godina.

Vukasović ističe da taj rast vredi pomenut i i kaže da se to može videti i prema podacima o ukupnoj prodaji ostvarenoj na završenom Beogradskom sajmu automobila, sa kog se još sabiraju rezultati, jer nisu svi uvoznici prijavili kompletne rezultate.

U svakom slučaju, prodaja na sajmu bila je između 2.700 i 3.000 automobila, što jeste dobar rezultat, u osnovi 10-20 odsto bolji u odnosu na prošlu godinu.

Kupci na našem tržištu odlučuju se za nove automobile koji u proseku koštaju 12, 13 hiljada evra, jer to su vozila najprikladnija kupovnoj moći stanovništva, što se potvrdilo i ove godine.

Takođe, kada je u pitanju struktura vozila, i dalje se pojavljuju brendovi koji su tradicionalno najprodavaniji na našem tržištu, a to su, pre svega – “fijat”, “škoda”, “folksvagen” i “reno”.

Kako Vukasović smatra, monetarna i finansijska politika treba da bude još stimulativnija za naše kupce, jer svugde u svetu se kupuju automobili kroz kreditne i lizing aranžmane, vrlo malo za keš.

Naša kupovna moć lagano raste, ali je još uvek nedovoljna da bi se obezbedio mnogo veći broj novih automobila.

Godišnje u Hrvatskoj, Sloveniji, praktično se proda duplo veći broj novih automobila…