Suma i broj stambenih kredita godinama beleže stagnaciju ili blagi rast. Podaci Udruženja banaka Srbije govore da su za osam meseci 2016. porasli tek 1,6 odsto

 

Ukupna suma je 380,66 milijardi dinara. Naravno, iskazani su u domaćoj valuti, mada su, gotovo u celosti, odobreni indeksirano u evrima.

Stambenih zajmova u dinarima ima, ali su oni na nivou statističke greške. Banke su ih imale u ponudi sporadično, ali su, zbog nestabilnosti domaće valute i visoke inflacije, i kamate bile znatno više nego za indeksirane kredite.

Sada se na tržištu pojavio kredit koji se odobrava uz stopu od 4,9 odsto, ali budući korisnici kredita trebalo bi i te kako da obrate pažnju na dodatne troškove koje ta ponuda ima.

Hoće li zaduživanja na duge straze od nekoliko decenija, što je za stambene zajmove

 Za stan koji vredi 4,5 miliona dinara potrebno je učešće od 900.000 dinara. To znači da je pozajmica 3,6 miliona dinara. Uz kamatu od 4,9 odsto, a na rok otplate od trideset godina, dobija serata od 19.106 dinara.

Za kredit od 37.500 evra, što je pandan pomenutoj dinarskoj sumi, potrebno je učešće od 7.500 evra, što znači da će se otplaćivati oko 30.000 evra. Kamata je cela dva procenta niža od dinarske i iznosi 2,9 odsto, a mesečna rata je 124 evra.

uobičajeno, u bližoj budućnosti biti sve više u domaćoj valuti, ostaje da se vidi. Tek, stručnjaci listom savetuju građane da se zadužuju, kad god mogu, u domaćoj valuti.

Cene stanova i kuća su povoljne pa bi uz povoljne dinarske zajmove i tržište nekretnina moglo živnuti.

Po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banke su obavezne da klijentu prvo ponude kredit u domaćoj valuti. Šta će čuti klijenti kad su stambeni dinari u pitanju?

Kada bankari ponude kredit u dinarima na dugi rok klijenti bi trebalo da obrate pažnju pre svega na dodatne troškove koje ima. Naime, ti krediti nisu s fiksnom kamatom već na njih utiče belibor, što je pandan euriboru, ali za našu valutu. Ta stopa je oko 3,77 odsto. Međutim, u vreme kada nam je inflacija bila viša, i ta stopa je bila viša i iznosila je čak 11 odsto.

Koliko je pomenuta ponuda dobra, klijenti će moći da procene kada i druge banke ponude stambene kredite u dinarima. Očekuje se da će one to učiniti uskoro.

Pad kamata na dugoročne dinarske zajmove nije prošao nezapaženo ni u Narodnoj banci Srbije. Oni su u saopštenju konstatovali da to predstavlja potvrdu dobrih rezultata monetrane politike i makroekonomske stabilizacije u zemlji. Smatraju da su tome znatno doprineli sniženje referentne kamatne stope, koja je sada četiri odsto, te niska i stabilna inflacija. Tako su se kamate na dinare približile onima u regionu za domicilne valute. Građani koji platu dobijaju u dinarima, zaduživanjem u domaćoj valuti izbeći će valutni rizik.loading...