Razmišljate da kupite stan? Sad je pravo vreme za to!

Kraj jula i početak avgusta je sezona najveće kupovine i prodaje stanova u Subotici, a najtraženiji su oni u novogradnji, kažu u agenciji za nekretnine Top Tip.

Direktor ove agencije Đuro Gavrić kaže da su u prvih šest meseci ove godine najtraženiji novi stanovi, kojih na tržištu, po njegovoj oceni ima malo, i to zbog velikog zastoja u novogradnji prethodnih godina.

Najviše se traže dvosobni stanovi površine 45 kvadratnih metara u proseku.

– Ko misli da proda – ovo je pravo vreme. Kraj jula i početak avgusta su pravo vreme za prodaju stanova. Sve ima svoje vreme, pa tako i kupovina stanova. Sada kada dolazi priliv od poljoprivrede – sada se kupuju stanovi – rekao je Gavrić.

On dodaje da se cene nisu menjale u poslednjih godinu dve, pa tako kvadratni metar stana u centru grada košta 800 evra, u naselju Prozivka 650 za novogradnju, dok je za 50 evra skuplji kvadrat u naselju Radijalac.

Po pitanju izdavanja stanova, Gavrić kaže da je zbog manje kupovine na kredit povećana tražnja za iznajmljivanjem, najčešće garsonjere i jednosobni stanovi, po ceni od 100 evra mesečno pa na više.

U Gradskoj službi za građevinarstvo kažu da je prvih šest meseci ove godine izdato desetak građevinskih dozvola za gradnju porodičnih stambenih objekata – kuća, kao i dve dozvole za gradnju zgrada sa ukupno 80 stanova.

Prema rečima šefa ove službe Zorana Ćopića izdato je ukupno 55 građevinskih dozvola, kao i još 146 dozvola za gradnju pomoćnih objekata, instalacija i priključaka.

Na osnovu ovih podataka, Ćopić ocenjuje da je situacija u subotičkom građevinarstvu slična kao i u prethodnih nekoliko godina, od početka krize do danas.

– Situacija je takva kakva je, nije zadovoljavajuća verovatno. Mi radimo prema zahtevima investitora – koliko se nama zahteva podnese mi ih obradimo u vrlo kratkom roku, ukoliko su dokumenti kompletni. Znači, nema nekih bitnijih promena i pomaka, naročito ne na bolje, ali nije ni gore od prethodnih godina – rekao je Ćopić.