RAZMIŠLJATE DA SE KONAČNO SKUĆITE? Trenutak za to je IDEALAN, ali pripazite na OVE DETALJE!

Zgrada
Pixabay.com

Zbog nižih kamata i povoljnijih cena, mnogi građani bi ove godine mogli da reše svoje stambeno pitanje. Značajan podsticaj svima doneli su povoljni stambeni krediti. Investitori ukazuju da bi ponuda stanova bila i veća kada bi bilo bržeg izdavanja dozvola.

 

U prestonici početak godine za mnoge sugrađane je, čini se, i idealno vreme za nove početke i to u sopstvenom stanu. Cene su nešto niže nego prethodnih godina i, kako kažu investitori, ako se po jutru dan poznaje – ovo će biti odlična godina za rešavanje stambenog pitanja.

Cena kvadratnog metra u Beogradu zavisi pre svega od lokacije. Kreće se od 800 evra po kvadratu na periferiji do 3.000 za ekskluzivne lokacije. U Nišu i u Kragujevcu prosečno od 500 do 1.100 evra, a u Novom Sadu od 500 do 1.500 evra.

– Interesovanje je veliko naročito za nove stanove i novogradnju, to se podudara i sa ponudom, s obzirom na to da se sve više gradi. Za kupce i za nas najbitnije je poverenje – da kupci znaju da će dobiti najkvalitetnije stanove po pristupačnoj ceni u centru Beogradu. Svakako nam naruku idu i povoljni stambeni krediti – izjavila je za RTS Biljana Vuković, zaposlena u “BS Investment grup”.

.Značajan podsticaj svima doneli su povoljni stambeni krediti. Banke su prošle godine odobrile čak za trećinu više stambenih kredita nego 2015. 

– Podaci za 2017. su još eksplicitniji – mi smo za 100 odsto više zahteva odobrili u januaru i februaru do sada – ukazuje Dejan Vučinić, izvršni direktor direkcije mreže Sosijete ženeral banke.

To objašnjavaju najnižim kamatnim stopama ikada koje se, u zavisnosti od banke, kreću od 2,66, do 2,82 odsto plus šestomesečni Euribor – kamata koju obračunava Evropska centralna banaka i koja je sada nula.

Iako su i dinarski krediti u ponudi, kamate su još visoke i kreću se od 5,08 do 9,66 procenata plus referentna kamatna stopa Narodne banke koja je četiri odsto.

Najčešća prepreka za dobijanje kredita i dalje je dokumentacija. 

– Iskustveno, ono što je najčešći problem da ne dođe do realizacije je problematika sa vlasničkom ili pravnom strukturom samog stana, odnosno kada praktično nije moguće uspostaviti hipoteku na tom stanu – objašnjava Darko Popović, član Izvršnog odbora Banke Inteza.

I advokati upozoravaju – pre kupovine nezavršenog stana obavezna je provera da li postoji hipoteka.

– Oni mogu doći u ozbiljne probleme, da ni krivi ni dužni kupe stan koji je u suštini već opterećen hipotekom koja postoji na celoj zgradi – kaže advokat Aleksandar Radosavljević.

Investitori, sa druge strane, ukazuju da bi ponuda stanova bila i veća kada bi bilo bržeg izdavanja dozvola.

– Zakoni koji su na snazi jesu uveli gradnju u legalne tokove, ali mi kao investitori ne primećujemo neku značajniju razliku naročito u pogledu brzine izdavanja dozvola. Mi se nadamo još većem trendu gradnje i da ćemo dozvole dobijati mnogo brže kako bismo mogli da realizujemo izgradnju – napominje Biljana Vuković. 

Najskuplji je stan u koji se nikada ne uselite. Zato pravnici savetuju – nekretnina koju kupujete obavezno mora da bude upisana u listu nepokretnosti i da ima dokaz o vlasništvu. I odmah po dobijanju ključeva upišite se kao vlasnik. loading...