RTS odgovorio premijeru koliko je potrošio u Riju

Rts
Rts.rs/Printscreen

Odgovor na pitanje premijera Srbije Aleksandra Vučića zašto je toliko ljudi sa RTS-a moralo da ide u Rio na Olimpijske igre i koliko je RTS novca potrošio, brzo je stigao iz Javnog servisa.

 

Kako su saopštili na svom sajtu, RTS je zajedno sa pravima prenosa potrošio ukupno 1,9 miliona evra. Kao poređenje, RTS je naveo da je to više od onoga što je potrošen u Pekingu, a manje od sume potrošene pre četiri godine na Olimpijskim igrama u Londonu.

Najveći deo potrošenog novca išao je na prava prenosa (miliona evra) i troškove tehnike (oko 600.000 evra).

Na RTS-u navode, da će se konačni troškovi za igre u Riju znati se za par dana. Po pravilniku RTS-a postoje i dodatni troškovi, kao što su trošak za prtljag preko dozvoljene težine za prevoz avionom, taksi prevoz, kartice za internet. Ti troškovi se pravdaju računima.

Na RTS-u navode, da je, na primer, Hrvatska radiotelevizija imala je 39 članova ekipe, slovenački javni servis 31, a mađarski 60 (srpski 37).

„Što se tiče tehničke i produkcione podrške, HRT je koristio tri rentakar vozila, RTV Slovenija četiri, a RTS nijedna. Hrvatska je imala 10 komentatorskih pozicija, a Slovenija jednu. Usluge live mix zone RTV Slovenija koristila je permanentno sa dva borilišta, a HRT permanentno sa šest borilišta. Cena po jednoj zoni bila je između 15.000 i 23.000 evra. RTS je tri puta privremeno iznajmio live mix zonu i za to platio po 1.600 evra“, kažu na RTS-u.loading...