Rusi nam ne veruju: Neće našu svinjetinu

'Srbiji je od 5. juna ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Cerinskog saveza - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan' kaže direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski.

Srbiji je od 5. juna ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Cerinskog saveza – Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, kaže direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski.

– Može se izvoziti sirovo meso sa kostima, polutke i četvrti mesa – naveo je Bugarski, u pauzi skupstinskog odbora za poljoprivredu.

On je objasnio da je Carinski savez, zbog pojave afričke kuge svinja u Litvaniji i Poljskoj prethodno zabranio uvoz mesa iz Evropske unije, a zbog toga je uradio i pregled našeg veterinarskog sistema i proizvođača i prerađivača mesa, koji imaju odobrenje za izvoz u Rusiju i zemlje Carinskog saveza.

– Naši proizvođači ih nisu ubedili, odnosno dokazi koje su naši proizvođači pružili ruskoj strani, nisu bili dovoljno čvrsti,” napomenuo je Bugarski i istakao da te zemelje žele da uvoze meso od nas naročito zbog toga što, kako je naveo, “njihovo tržište sada vapi za svinjskim mesom ali oni su tog stava da ne žele ništa gde se može posumnjati da ima problema sa mesom kao što je slučaj u zemljama EU.

Bugarski je precizirao da je Srbija u zemje Carinkog saveza za prava tri meseca ove godine izvezla mesa više nego cele prošle godine i njima je to, kako je rekao, probudilo sumnju da se “tu eventualno nije pojavilo prepakivanje”, jer je pre nekoliko godina postojala slična afera sa šećerom.