Rusi zavrnuli slavinu Ukrajincima

Ruski Gasprom jutros je u 10 sati po lokalnom vremenu (6.00 GMT) uveo Ukrajini plaćanje unpared za gas, zbog neisplaćenih dugova Naftogasa Ukrajine, saopštio je ruski gigant. Isporuka gasa Ukrajini prekinuta, ka Evropi regularno.

Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan izjavio je da je Rusija danas prekinula sve isporuke gasa Kijevu. On je garantovao da će biti nastavljen protok ovog energenta kroz gasovode na ukrajinskoj teritoriji prema evropskim kupcima.

“Danas objavljujemo da su isporuke gasa Ukrajini svedene na nulu”, rekao je Prodan na konferenciji za novinare.

Državna kompanija “Naftogas” saopštila je da Ukrajina ima u podzemnim skladištima skoro 14 milijardi kubnih metara gasa, što je dovoljno da pokrije potrebe države do decembra.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da je Moskva spremna da nastavi razgovore o gasu sa Kijevom ukoliko Ukrajina plati čitav dug za ruski gas.

“Ne treba da ukinemo mogućnost za dijalog. Bićemo spremni da nastavimo razgovore pod uslovom da čitav dug bude podmiren”, rekao je Medvedev u razgovoru sa ministrom energetike Aleksanderom Novakom i direktorom “Gasproma” Aleksejem Milerom.

Miler je optužio vlasti u Kijevu da su zauzele “nekonstruktivan” stav u razgovorima o gasu i da su ucenom pokušale da dobiju veoma nisku cenu ovog energenta.Prethodno je saopšteno da će Ukrajina morati da ruski gas plaća unapred.

“Odluka je doneta zbog hroničnog neplaćanja isporučenog gasa Naftogasa Ukrajine. Kompanija duguje 4,458 milijardi dolara za novembar i decembar prošle godine i 3,007 milijardi dolara za april i maj ove godine”, navodi se u saopštenju.

Ukrajina će tako od danas dobijati gas u količinama koje bude plaćala unapred.

Šef Gasproma Aleksej Miler izjavio je 12. juna da ako Gasprom na svom računu ne vidi 1,951 milijardi dolara, prevesće Naftogas na avansno plaćanje.

Odluka o daljim dejstvima Rusije u odnosu na isporuke gasa Ukrajini biće donete danas, nakon što Miler podnese izveštaj predsedniku Vladimiru Putinu o pregovorima sa Ukrajinom, izjavio je potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.