SADA JE I ZVANIČNO: Ovo je iznos štete koje su poplave nanele Srbiji!

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbediće podršku Beogradu za sanaciju štete na infrastrukturi prouzrokovane poplavama u maju ove godine.

Zvanična procena štete u srpskoj ekonomiji usled poplava je 1,6 milijardi evra, pokazuje izveštaj o procenama potrebnih sanacija Vlade Srbije koji je sastavljen uz pomoć EU, Svetske banke i Ujedinjenih nacija, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja će između ostalog obezbediti podršku za sanaciju štete na infrastrukturi.

EBRD će obezbediti podršku Beogradu za sanaciju štete na infrastrukturi prouzrokovane poplavama u maju ove godine i prema tom dogovoru, izvršiće rekonstrukciju nekoliko finansijskih obaveza grada u vrednosti od 78 miliona evra.

– Zahvalni smo na podršci koju nam pruža EBRD i koja nam omogućava da se fokusiramo na prioritetne intervencije u sanaciji posledica od poplava. Ovim je potvrđena snaga našeg dugogodišnjeg partnerstva sa bankom – rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone rekao je da je oporavak i sanacija posledica poplava od najveće važnosti za Srbiju i njenu ekonomiju.

– Šteta naneta gradu Beogradu je veoma ozbiljna i zato će EBRD pomoći gradskoj upravi u sprovođenju svog plana za sanaciju od poplava – rekao je Patrone.

Od početka aktivnosti u Srbiji, EBRD je investirala više od 3,8 milijardi evra kroz 182 projekta širom zemlje, navodi se u saopštenju i podseća da su poplave pogodile jugoistočni deo Evrope i dovele u opasnost više od 1,5 miliona ljudi samo u Srbiji, prouzrokujući rasprostranjenu ekonomsku štetu u celom regionu.