“SEDENJE JE NOVI OBLIK RAKA”: IT gigant izbacuje stolice iz svojih poslovnih prostorija

Najpre su zaposlenima kupili stolice koje koštaju 1000 evra, a potom im zabranili da sede.

biznismen
Pixabay.com

Tim Kuk je još 2015. godine rekao da je sedenje “novi oblik raka”, odnosno da izuzetno štetno utiče na ljudsko zdravlje, piše “Mondo”.

Sada, tri godine kasnije, kompanija iz Kupertina je “ukinula” sedenje u svojim kancelarijama.

Apple će svoje zaposlene opremiti kancelarijskim stolovima pored kojih će stajati dok budu radili, kako bi se minimiziralo sedenje kao “izuzetno štetna životna navika”.

– Svim svojim zaposlenima obezbedili smo stolove uz koje mogu da stoje sto odsto svog radnog vremena. Naravno, stolovi imaju i dugme koje će im omogućiti da ih spuste i malo sednu, ukoliko tako žele. Ali mi ih želimo da ih ohrabrimo da stoje, jer je celodnevno sedenje pogubno po zdravlje – rekao je on.

Kuk je 2015. izjavio sledeće na predstavljaju “Apple Watch” uređaja.

“Naš sat ima aplikaciju koja vas podseća da ustanete ukoliko dugo sedite. Ako predugo sedim, Apple Watch će me ‘tapnuti’ po ručnom zglobu i podsetiti da ustanem, jer mnogi lekari smatraju da je sedenje novi oblik raka. Svi naši zaposleni koji imaju Apple Watch imaju istu aplikaciju, podešenu da ih podseti da ustanu deset minuta pre punog sata. Trebalo nam je neko vreme da se naviknemo na činjenicu da svi zaposleni odjednom poskoče i ustanu od stolova u isto vreme, ali to je zapravo sjajno,” rekao je on.

Model stola za kojim, odnosno pored kojeg će raditi zaposleni u Apple parku još uvek nije otkriven, ali je ranije objavljeno da oni sede na stolicama marke “Vitra” koje koštaju 1.000 evra.