Sertić: 43 preduzeća od sutra ostaje bez zaštite države

U Srbiji od sutra 43 preduzeća više neće biti pod zaštitom države, izjavio je ministar privrede Željko Sertić i dodao da će neka od njih biti blokirana, dok su pojedina preduzeća postigla interni dogovor sa poveriocima o dugovanju.

 

– Različiti su scenariji šta će biti od sutra, neka će biti blokirana ili će im deo imovine biti uzurpiran. Mi imamo informacije da su pojedina preduzeća dogovorila svoje obaveze prema poveriocima relaksiraju na drugačiji način kako bi ušli u proces privatizacije – rekao je Sertić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Sertić je kazao da su do danas javni poziv za privatizaciju objavljeni za 44 preduzeća i da su tri sprovedena do kraja.

Objasnio da je trenutno pod zaštitom države 17 preduzeća, koja će trajati do 31. maja naredne godine. Dodao je da je za 34 preduzeća produžen rok zaštite sa 31. maja ove godine na 31. oktobar.

– Zaštita je trajala do 31. maja i stvorila se priča da se privatizacija treba da se završi do tog maja. Mi rokove nismo imali definisane zakonom, jedino smo definisali pretvaranje društvenog kapitala u državni ili privatni do 31. decembra i taj rok se ne pomera i on nije sporan – ukazao je ministar.

Sertić je poručio i da je zakonom predviđeno da svi direktori javnih preduzeća koji opstruišu proces privatizacije mogu da budu smenjani, ali i novčano kažnjeni.loading...