SIGURNI I DOBRO PLAĆENI: Ovi poslovi u Srbiji donose bezbrižnu budućnost!

posao
Pixabay.com

Ova zanimanja su počela da se uvode u poslednjih nekoliko godina.

 

Izvršitelj, notar, upravnik zgrade ili komunalni policajac zanimanja su koja je Srbija postepeno počela da uvodi poslednjih nekoliko godina, a do kojih mnogi žele da dođu. Sigurni su koliko i svaki državni posao, a i dobro su plaćeni.

Glavna prednost notara, izvršitelja ili upravnika zgrade, koji će biti uvedeni po novom zakonu o stanovanju, jeste činjenica da je reč o poslovima koji nisu državni, ali se na nju čvrsto naslanjaju i neodvojivi su deo sistema. Bez njih se, dakle, ne može, a to dalje znači da će uvek imati posla i stalna, nimalo zanemarljiva primanja, piše Blic.

Svinjetina u Srbiji JEFTINIJA ZA 100 DINARA zbog pada rublje

Izvršitelji i notari od 1.000 evra pa na više
Izvršitelji u Srbiji u proseku mesečno zarade oko 1.000 evra, a taj iznos može da bude i daleko veći. Broj izvršitelja je ograničen i određuje ga Ministarstvo pravde na osnovu broja stanovnika. Na isti način se utvrđuje i broj notara. Oni svakog meseca u proseku inkasiraju oko 1.500 evra, ali ti iznosi mogu da budu i trostruko veći.

Već traže upravnike
Ono što bi u budućnosti moglo mnoge da zanima je posao profesionalnog upravnika zgrade. Procene su da će posle usvajanja zakona o stanovanju u Srbiji biti potrebno između 10.000 i 16.000 profesionalnih upravnika zgrada.

Iako još nije odlučeno koliko će se plaćati njihov rad, zasad se ide s računicom da će svaki stan u zgradi sa više od 30 stanova plaćati oko 300 dinara mesečno. A to znači platu za profesionalnog upravnika od najmanje 9.000 dinara. Ukoliko vodi pet zgrada, njegovi mesečni prihodi mogu da budu i 45.000 dinara.

Na sajtovima za zapošljavanje već se nude poslovi upravnika zgrada. Jedno preduzeće, specijalizovano u oblasti upravljanja stambenim zgradama, nudi posao upravnika zgrada na određeno, sa početnom platom od 30.000 dinara uz bonuse. Radi se o kompaniji Moj upravnik, koja je, prema podacima APR, osnovana u septembru prošle godine.

Niški ugostitelji očajni: ZABRANA PUŠENJA DONOSI SAMO ŠTETU

Komunalci “bogatiji” od običnih policajaca
Iz grupe “paradržavnih” činovnika izdvajaju se komunalni policajci jer su oni “na budžetu”. Njihova primanja su za oko 16.000 dinara veća od primanja običnih policajaca, iako je njihov posao neuporedivo manje opasan.

Možda je i to razlog što je na konkursu za komunalne policajce u Beogradu pre pet godina bilo 12 kandidata na jedno mesto. Slična situacija mogla bi da se ponovi i pri novom konkursu, koji će biti raspisan najverovatnije tek posle donošenja novog zakona o komunalnoj policiji.

Tim aktom će prednost pri prijemu među “komunalce” biti davana bivšim policajcima i vojnicima, koji su zbog racionalizacije otpušteni. Problem je, međutim, što će tu prednost imati i oni policajci koji su bez posla ostali u procesu “dekriminalizacije”, odnosno oni koji su, recimo, otpušteni jer su primali mito.