SITNICA KOJA MENJA SVE: Jedan trik pomoći će vam da NEOSETNO uštedite ozbiljne sume novca

Štednja
Pixabay.com

Zabluda je da morate imati mnogo novca da biste uspeli da nešto ostavite "sa strane". Imaju ljudi ista primanja i rashode, pa jedan jedva sastavi kraj sa krajem, dok drugi uspeva da uštedi. Odgovor leži u različitim karakterima, ali postoji psihološki trik koji od rasipnika može da napravi štedišu.

 

Za to vam je potreban samo broj, verovali ili ne. Izaberite neku važnu cifru, bilo da je godina rođenja ili tekuća i odredite da je to iznos koji želite da uštedite mesečno.

Ili, ako vam je lakše da radite na dnevnoj bazi, uzmite manju cifru, na primer datum rođenja ili broj vaših godina. Pa tako, ako imate 40, zadajte sebi cilj da svakoga dana uštedite 40 dinara. Na mesečnom nivou (30 dana) “zaradićete” 1200 dinara, a godišnje 14.400 dinara.

Možda ta suma ne izgleda impozantno, ali ipak na raspolaganju imate novac koji ćete moći dobro da iskoristite. Objašnjenje ovog trika je jednostavno – iako svi u načelu znamo da štedimo, teško se disciplinujemo, a konkretna brojka nam u tome pomaže.

Efikasan trik za one sa najmanjim primanjima je da svakodnevno sa strane ostave 10, 20 dinara. Neće osetiti štednju, a ipak će značiti za nekoliko meseci ili godinu dana.