Švajcarski proizvođač luksuznih satova ''Richemont'' je u protekle dve godine od trgovaca otkupio i zatim uništio svoje neprodate satove u vrednosti od skoro 500 miliona evra.

 

Grupa sa sjedištem u Ženevi, u čijem su sastavu i poznati elitni brendovi poput ”Cartiera” i ”Montblanca”, na ovaj se potez odlučila da bi sprečila rušenje cena kojeg su se pribojavali, objavio je ”The Guardian”.

Tu su strategiju uveli 2016. godine, na zahtev tadašnjeg izvršnog direktora Ričarda Leoeua, kada su se velike količine njihovih neprodatih ručnih satova počele gomilati na azijskom tržištu.

Naime, tada je u Kini otkriven korupcijski skandal u okviru kojeg su luksuzni predmeti poput satova kao raskošni darovi poklanjani visokim zvaničnicima u zamenu za različite usluge i povlastice.

Nakon što je skandal razotkriven, u “Richemontu” su se bojali da će gomila njihovih preostalih ručnih satova završiti na rasprodajama ili sivom tržištu neautorizovanih preprodavaca, što bi moglo da ošteti percepciju o brendu i drastično snizi cene njihovih artikala.loading...