SKANDALOZNA OBJAVA DIREKTORA IZ BELGIJE: Srpske radnike uporedio sa likovima iz crtaća? (FOTO)

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" osudili su, kako je navedeno u saopštenju, "skandalozno i neprimereno ponašanje direktora belgijske kompanije Metech iz Smedereva Valtera Knabea" i zatražili da se zbog ispoljavanja "kolonijalnog rasizma" odmah izvini srpskim radnicima i da kao "persona non grata" napusti Srbiju.

biznismen
Pixabay.com

Kako se navodi, Knabe je na društvenim mrežama ilustrovanom fotografijom ispoljio krajnje neprihvatljiv i bizaran odnos njegovog viđenja belgijskog i srpskog naroda, predstavljajući srpske radnike kao koloniju Štrumfova, a belgijske kao kolonijalne imperatore, uz natpis “When Serbs and Belgium`s work together” (Kad Srbi i Belgijanci rade zajedno).

Sloga je navela da je posebno ogorčena što je Privredna komora Požarevca Knabea proglasila za regionalnog poslovnog lidera za 2020. godinu, i to za godinu u kojoj je belgijski kralj Filip izrazio duboko žaljenje narodu Konga zbog zlostavljanja i nedela u periodu od 19. veka do 1960. godine, kada je Belgija kao kolonijalna sila kontrolisala Kongo, pri čemu su milioni nedužnih Afrikanaca stradali kao robovi.

– Očigledno je da u nečijim glavama još uvek nije nestao duh rasizma i kolonijalizma, što mi kao sindikat ne možemo prećutati, niti ikada dozvoliti bilo kakvo ponižavanje srpskog radnika i poređenje sa kolonijom Štrumfova, lenjih stvorenja bez inteligencije, cinično kako je to uradio direktor Metecha Valter Knabe – piše u saopštenju Sloge.

Sindikat je na Tviteru objavio tvit Knabea i fotografiju nagrade, koju je tvitovala kompanija Metech, sa tekstom da “sa ponosom objavljuje da je direktor te kompanije Valter Knabe dobitnik nagrade za poslovnog lidera za 2020. godinu”.

Sindikat je dodao da će o svemu obavestiti ambasadora Belgije, Svetsku federaciju sindikata WFTU, Evropsku levicu i socijademokratske partije u Evropskom parlamentu i zamoliti ih da o ovom skandalu sazna celokupna domaća, evropska i belgijska javnost