Škoti mogu da dobiju nezavistnost, ali rizikuju da izgubite tržište viskija

Ako Škotska izglasa nezavisnost, to će imati negativne kratkoročne posledice po prestižni sektor škotske proizvodnje viskija, pokazuje studija Rabobanke.

– Kratkoročna dobit od sticanja nezavisnosti Škotske je mala, dok su negativne posledice daleko veće – navodi u studiji analitičarka Elena Saputo, a prenosi agencija France presse.

Izvoz škotskog viskija, koji je drugi najunosniji izvozni proizvod Škotske posle ugljovodonika, mogao bi se suočiti sa otežanim pristupom na međunarodnim tržištima, naročito na tržištu Evropske unije, na koje otpada 37 odsto škotskog izvoza.

Izglasavanje nezavisnost bi, takođe, moglo ugroziti cene sirovina za proizvodnju viskija. Bez podrške evropske Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), neizvesno je da li će škotski poljoprivrednici biti u stanju da proizvedu dovoljne količine ječma, dodaje se u studiji.

Prema godišnjem izvestaju Udruženja škotskih proizvođača viskija (SWA), privremeno isključenje Škotske iz EU i sa tržišta je „nešto sa čime će se teško moći nositi”, budući da ovaj sektor zapošljava oko 35.000 ljudi.