SLADOLED OD VANILE POSTAJE LUKSUZ: Za jednu kuglu moraćete da izdvojite…

Sladoled
Pixabay.com

Cena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina je porasla širom sveta i male su nade da će se smanjiti, otkrio je vlasnik firme "Aust & Hahman" koja je jedan od najpoznatijih snabdevača tržišta vanilom. Uzrok je nezapamćena nestašica ove arome.

 

Cene vanile na nekim mestima povećane su 16 puta, a skočile su sa prosečno 30 evra po kilogramu na oko 500 evra! “Aust & Hahman”, firma osnovana 1881. godine u Hamburgu, specijalizovala se za sve vrste vanile i godišnje prodaje oko 300 tona tog sastojka.

Proizvodnja vanile u dubokoj je krizi– rekao je Hahman.

Vlasnik pomenute nemačke kompanije naglasio da je na primer burbon vanilu, koja potiče sa Madagaskara, ostrva Reunion ili Komorskih ostrva, gotovo nemoguće naći:

“Trenutno uopšte ne možemo da je ponudimo“.

Umesto toga prodaje se vanila sa Tahitija, koja ima blagu aromu i potiče iz Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla.

Navodi se da se aroma vanile dobija iz fermentisane mahune vanile, koja je posebna vrsta orhideje i pošto je potrebno tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanile, za sada, nema načina da se situacija na tržištu poboljša.