Sledeće grejne sezone vaši računi za grejanje mogu biti i do 30 ODSTO NIŽI

Radijator
Pixabay.com

Ako u Srbiji zaživi sistem plaćanja grejanja po utrošku stanari bi mogli da uštede do 30 odsto na računima, tako što će isključiti grejanje kad nisu kod kuće, trošiti koliko im treba, i na kraju platiti samo ono što su potrošili.

 

Iako je grejna sezona prošla, nije zgoreg razmišljati o ugradnji kalorimetra na radijatore, odnosno merača potrošnje energije preko kojih stanari i kontrolišu temperaturu u stanu.

Stručnjaci kažu da je takav sistem kod nas još u začetku, a neki veruju da će novi zakon o stanovanju, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, a prema kojem se očekuje postavljenje upravnika u stambenim zgradama, pogurati ove promene.

– O merenju toplotne energije odlučuju stanari, koji se nekad teško dogovore. Međutim, prema novom zakonu u stanovanju, zgrade će dobiti upravnike, pa će oni verovatno tražiti, ukoliko se tako dogovore, da pređu na plaćanje po utrošku. To ne  mora da bude 100 odsto prelazak svih, ali u tom slučaju se utvrđuju troškovi – objašnjava predsedik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

Prema njegovim rečima, u najvećem broju gradova u Srbiji, toplane su dale mogućnost prelaska na merenje po utrošku.

– U tom delu nije do toplana, mi smo spremni tako da radimo, a i da pokažemo građanima koliki bi bio utrošak po kilovatu i po kvadratnom metru. Ali za grejanje po utrošku važno je da imate i termičku izolaciju, kako potrošnja ne bi bila 200 nego 120-130 kiliovata – rekao je Lečić.

Savetnik predsednika PKS za oblast građevinarstva Aca Popović dodaje da su toplane od pre nekoliko godina počele da daju uslove i saglasnost da se u stanovima u zgradama radi takva tehnika koja omogućava pojedinačno očitavanje.

– Time se stvaraju uslovi da se postavi merač i da se individualno meri utrošena energija po jednom stanu, da u jednom momentu pređete na daljinsko očitavanje i da postavite uređaj kojim možete da očitavate energiju preko servera ili svaki pojedinačno, zavisi šta bude isplativo u datom trenutku, ali tehničke mogućnosti za to postoje – kaže Popović.