Smanjena tražnja za modelom 500L: FIAT ukida treću smenu, otkaz za 900 radnika?

fiat
Pixabay.com

Suočen sa smanjenom tražnjom za modelom 500L koji se proizvodi u Srbiji, Fijat je odlučio da ukine treću smenu i otpusti čak 900 od ukupno 3.200 radnika koliko ih radi u Kragujevcu, saznaje Danas.

 

Prema informacijama lista, uprava Fijata je o ovome u sredu obavestila sindikat, koji se ne slaže sa ponuđenom visinom otpremnina, pošto italijanski proizvođač nije voljan da radnicima da više od minimalnog iznosa određenog Zakonom o radu.

Većina zaposlenih u kragujevačkoj fabrici su mladi radnici sa malo godina staža, što znači da i njihove otpremnine ne bi bile velike.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je ukidanje jedne proizvodne smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija bilo očekivano, „imajući u vidu da nema dovoljno potražnje za modelom koji se proizvodi u toj fabrici“.

On je rekao da će to pogoditi kako radnike i njihove porodice tako i budžet grada, budući da će porez na zarade koje grad prihoduje od zaposlenih u FCA Srbija biti manji za 10 do 15 miliona dinara mesečno.