ŠOK U SVETU NAJBOGATIJIH: Bil Gejts više nije na vrhu liste, a na tron se penje ON!

Bil Gejts
Printscreen

Najbogatiji čovek na svetu uskoro bi mogao da mogao da prepusti tu titulu nekom drugom. To, naravno, ne znači da je bankrotirao, već da su neki drugi malo bogatiji.

 

Gejtsa bi sa trona već sledeće nedelje mogao da zameni Džef Bezoš, osnivač “Amazona”.

 
Deonice “Amazona” ove godine su povećane za jednu trećinu i prošlog petka prvi put su premašile 1.000 dolara, pa bi Bezoš koji u vlasništvu ima 17 odsto kompanije uskoro mogao da prestigne Gejtsa.

Njegovo bogatstvo je od početka godine poraslo za 20 milijardi dolara, pa je sada težak više od 86 milijardi dolara, dok prema Blumbergovom indeksu milijardera Gejts ima 89,9 milijardi.

 

Džef Bezoš, osnivač “Amazona”. Foto: Printscreen

Bezošov “Amazon” osnovan je 1994. godine, a danas se nalazi na četvrtom mestu najvrednijih kompanija na svetu ispred koje su samo “Epl”, “Alfabet” i “Majkrosoft”.

Kako piše “Hafington post”, ako Bezoš zaista prestigne Gejtsa, šef “Majkrosofta” teško bi se ikada ponovo vartio na prvo mesto.

Bezošu bi novi konkurent mogao da bude Mark Zakerberg, osnivač “Fejsbuka” koji u svojim tridesetim godinama ima bogatstvo veće od 65 milijardi, a samo tokom ove godine njegov kapital porastao je za 15 milijardi.