SPOJ TEHNOLOGIJE I BIZNISA: Kompanija Bosch predviđa svetlu budućnost za mlade IT stručnjake u Srbiji!

eMagine konferencija
Bosch

Bosch Srbija predstavio tehnologije budućnosti uz podršku kompanija Prodyna, Endava i msg global solutions!

 

Beograd – Bosch, vodeći svetski dobavljač tehnologije i usluga, predstavio je tehnologije budućnosti na prvoj Bosch Srbija IoT konferenciji „eMagine“ koja je danas održana u Belexpocentru, uz podršku kompanija Prodyna, Endava i msg global solutions.

Konferencija je okupila više od 400 učesnika iz regiona, najvećim delom mladih IoT entuzijasta i IT profesionalaca.

Srbija je važno tržište za Bosch u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. Tražimo mlade IT stručnjake koji će razvijati tehnologije budućnosti, a ovom konferencijom smo želeli da im predstavimo kakva nas budućnost očekuje pod uticajem razvoja novih tehnologija. Pametni gradovi i automobili koji nas sami voze na željenu lokaciju nisu više stvar naučne fantastike. Tokom 2017. godine planiramo otvaranje dodatnih radnih mesta sa ciljem razvoja pametnih rešenja za globalno tržište – rekla je Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Bosch u Srbiji.

Bosch globalno zapošljava više od 20.000 softver inženjera, skoro 4.000 samo za razvoj u IoT oblasti.

Bosch u Srbiji je u 2015. godini otvorio dva nova odeljenja u okviru informaciono-komunikacionih tehnologija: Mobiliti Medija (MOME) i E-trgovina električnim ručnim alatima.

Oba odeljenja nude različite poslovne mogućnosti za Java strucnjake koji dizajniraju „backend“ usluge i aplikacije za IOS/Android platforme, kao i za IT profesionalce koji podržavaju projekte razvoja e-trgovine agilnim metodologijama. Razvoj mobilnih aplikacija i globalnih online prodavnica za celu Bosch Grupu su samo neke od prilika za mlade profesionalce u Bosch-u. 

Pet glavnih tema koje su predstavljene na konferenciji bile su: IoT – aktuelni trendovi, Pametni gradovi i pametna rešenja na javnim mestima, Put ka autonomnoj vožnji, Ka digitalnoj budućnosti i Liderstvo u digitalnoj eri.

“eMagine” sa fokusom na IoT: Priče o uspehu

Konferenciju je otvorio Vladimir Trkulja iz StartIT Centra, koji se već 10 godina bavi razvojem i organizovanjem tehnoloških zajednica. Nakon toga, Catalin Gheorghiu, gostujući predavač iz Rumunije i jedan od Microsoft MVP govornika, održao je prvo predavanje o novitetima na polju IoT tehnologija.

Kristina Jazinka Nikolić, suvlasnica startapa Strawberry Energy, predstavila je drugu temu konferencije – Pametni gradovi i pametna rešenja na javnim mestima. Strawberry Energy razvija inteligentne tehnologije za javne površine u gradovima širom sveta, a učesnicima konferencije predstavljeno je na koji način one mogu da promene svakodnevicu u naseljenim gradskim sredinama.

 

Kristina Jazinka Nikolić, Mathony Hans-Joerg, Keith Anderson, foto: Bosch

Mathony Hans-Joerg, direktor Product Management Driver Assistance sektora u centrali kompanije Bosch, govorio je o razvojnom putu prvog samovozećeg automobila, kao i o tome dokle je danas stigao razvoj autonomne vožnje u svetu.

Igor Tomić, ekspert za telekomunikacije kompanije Ericsson, predstavio je mogućnosti 5g tehnologije i kakve nam promene ona donosi. Sa prisutnima je podelio široko iskustvo koje je stekao tokom više od 15 godina rada na optimizaciji Ericsson mobilnih mreza za operatore širom Evrope.

Poslednja tema konferencije bila je Liderstvo u digitalnoj eri, a predstavio ju je Keith Anderson, zadužen za digitalnu transformaciju i komunikacije u okviru IT sektora u centrali kompanije Bosch. Zahvaljujući uspehu koji je ostvario predvodeći velike tehnološke inicijative Anderson je veoma traženi govornik, a na eMagine konferenciji pokazao je koliki je uticaj lidera u digitalnom dobu i zbog čega je delovanje lidera ključno za razvoj inovacija. 

Izložbena zona eMagine: Roboti, virtuelna realnost i noviteti „gaming“ industrije

Tokom konferencije pažnju učesnika je privukla izložbena zona i jedinstvena prilika za upoznavanje sa inovacijama poput pametnih robota, najnovijih tehnika u „gaming“ industriji i virtuelne realnosti koja svoju primenu pronalazi na mnogim poljima, počev od marketinga, obrazovanja pa čak i medicine, kao i mnogim drugim tehnologijama budućnosti koje će tek postati realnost u domovima širom sveta.

Kompanije Prodyna, Endava i i msg global solutions, partneri konferencije, imale su svoj izložbeni deo gde su predstavile novitete iz portfolia proizvoda i usluga.

 

Svetla budućnost za mlade IT stručnjake u oblikovanju povezanog sveta

Kraj zvaničnog dela konferencije pratio je neformalni „networking“, upoznavanje i razmena ideja između učesnika. Bosch je pokrenuo „eMagine“ upravo sa ciljem formiranja zajednice IoT entuzijasta i mladih lidera digitalnog doba, koji mogu aktivno da se uključe u IoT teme i podrže digitalnu promenu kroz koju kompanija trenutno prolazi.

Konferencijom „eMagine“ pružen je prostor za umrežavanje i učenje iz iskustava predstavnika kompanije Bosch, ali i od drugih eksperata iz Srbije i inostranstva.

Bosch vidi značaj promena u sferi mobilnosti i povezivanja stvari putem interneta stvari (Internet of Things). Do 2020. godine, svi novi Bosch proizvodi, opremljeni elektronikom, biće povezani zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI). Za deset godina, skoro svaki Bosch proizvod će biti razvijen, proizveden ili opremljen veštačkom inteligencijom. Kao jedina kompanija aktivna na sva tri nivoa interneta stvari, Bosch trenutno ima značajne potrebe za stručnjacima i rukovodiocima, posebno u oblasti softvera i informacionih tehnologija.loading...