Spojite kraj sa krajem: Ovako će vam plata duže trajati

Kako da uštedite nešto, kako da trošite manje i kako da spojite kraj sa krajem do sledeće plate pomoći će vam ovih par saveta.

Ukoliko ste jedan od onih ljudi koji isti dan kada dobiju platu polovinu već potroše na putu do kuće, evo nekih saveta kako da to ne činite više. Ovi mali saveti će vam pomoći da uspostavite ravnotežu u trošenju novca, tako da vam mogu izdržati do sledećeg obračuna.

Troškovi

Napravite spisak troškova koje imate svakog meseca. Pregledajte svoje račune, bankovne i kreditne kartice, i saberite koliko novca vam je neophodno da biste izmirili sva dugovanja na mesečnom nivou. Tako ćete znati koliko novca vam preostaje za život.

Finansijska predviđanjaAko vam je prijateljica najavila da će se udati za tri meseca, a vi nemate šta da obučete za svadbu, počnite već sada da štedite. Isto važi i za kupovinu poklona. Nepredviđeni izdaci umeju da nam zadaju glavobolju, ali kada na vreme saznate da vas čeka vanredni trošak, isplanirajte kako ćete ga najlakše podneti.

Ograničite budžet

Ne morate svakog dana da pijete kafu u kafiću sa prijateljicama. Pozovite ih nekada da dođu kod vas, tako ćete uštedeti. Iako ovo možda zvuči smešno, nekoliko propuštenih prilika da popijete piće u gradu može da vam stvori malu finansijsku sigurnost.

Štedite pametno

Finansijski stručnjaci savetuju da od svake plate ostavite po 20 odsto, “zlu ne trebalo”. Naravno, u Srbiji je ovo teško izvodljivo, jer su plate male i uglavnom neredovne. Ipak, istrenirajte se da 10 odsto plate ostavite sa strane i ne dirajte te pare ni po koju cenu. Zlu ne trebalo.

Ciljevi

Želite da kupite automobil, da odete na letovanje ili da renovirate stan? Uzmite sveščicu i zapišite ciljeve. To će vas motivisati da štedite i da ne kupite šestu tašnu po redu ako maštate da ovo leto provedete na odmoru u inostranstvu.

Ponesite ručak od kuće

Kad krenete na posao, spakujte ručak i ponesite ga sa sobom. Tako nećete morati da kupujete hranu u pekari ili restoranu brze hrane. Na kraju meseca, ušteda će biti značajna.

Najbolje stvari u životu nisu skupe

Ne morate da platite mesečnu članarinu za teretanu, možete da šetate svakog dana po sat vremena. Ne morate da kupite baš svaku knjigu koja vam se dopada, finansijski je isplativije da se učlanite u biblioteku i čitate šta vam duša poželi. Upamtite da najbolje stvari u životu nisu skupe, a mogu da vam pomognu da se finansijski osećate stabilnim.