SPREMAJU POVLAČENJE: Ipak ništa od Ikee?

Ikea
Beta

Poznati švedski lanac trgovina nameštaja Ikea, koji posluje u 43 zemlje širom sveta, menja složenu organizacionu strukturu postavljenu pre tri decenije.

 

Cilj je, javlja Rojters, prilagođavanje poslovanja tržišnim uslovima i promenljivom ukusu potrošača.

U saopštenju od 250 reči, koje nije privuklo posebnu pažnju medija, Ikea je objavila kako planira da prebaci vlasništvo nad delom svojih operativnih entiteta na malu kompaniju sa sedištem u Holandiji koja od prošlog juna drži vlasništvo nad brendom.

Radi se o firmi Inter Ikea, kojoj predsedava Matijas Kamprad, najmlađi sin osnivača kompanije. Osnivač kompanije Ingvar Kamprad pre više od 30 godina gotovo celokupno Ikeino poslovanje preneo je u Ingka holding, kojim upravlja holandska fondacija. S druge strane, Kamprad je Ikeinu intelektualnu svojinu poverio drugoj kompaniji, Interogo.

Ta je kompanija, pak, u vlasništvu lihtenštajnske kompanije Inter Ikea. Ingka za korišćenje brenda i poslovnih procesa plaća Inter Ikei tri odsto svog prometa.

Tehnički, Ingka je franšiza Inter Ikee, ali posluje kao samostalna trgovinska kompanija. Kamprad je ovaj, komplikovani sistem upravljanja opisao kao sistem zaštite kojim Ikea izmiče opasnosti od preuzimanja. Promene koje prenosi Rojters najavljene su za septembar ove godine.

U skladu s njima, Ingka bi upravljala samo trgovinama, s posebnim fokusom na internet-prodaju, jer je i Ikeino poslovanje u ovom segmentu ugroženo velikim igračima poput Amazona.

Ingka će, nadalje, svoje poslove projektovanja, proizvodnje i logistike preneti Inter Ikei. Iako Ikea tvrdi da su promene rezultat nove, prilagođene strategije, kojom žele da učvrste svoju tržišnu poziciju, advokati tvrde da je u pozadini ipak finansijska korist porodice Kamprad.

Inter Ikea i Ingka, sa sedištima u Holandiji, Ikei već omogućavaju poslovanje u boljim poreskim uslovima od ostalih trgovaca. Bez obzira na sve potencijalne operativne rizike koje restrukturiranje kompanije nosi, ima i onih koji smatraju da je novi model ključ budućeg uspeha.

Smatraju da će ovo ubrzati rast jer će Inter Ikea lakše zaposliti partnere ključne za pokretanje franšize na novim tržištima.