Uranak je pred nama, a zajedno sa ogromnim oblakom dima od roštiljanja, donosi i neophodne troškove.

 

Praksa je pokazala da ljudi Prvi maj provode na jedan od dva načina – ili reše da idu “all in” i ne razmišljaju mnogo o novcu, ili daju sve od sebe da uštede svaki dinar. U zavisnoti od toga u koju grupu ljudi spadate, evo koliko para treba da spremite za ekipu od 10 ljudi.

Bahato – na srpski način

Teško da ćete nekoga videti kako sa flašom šampanjca i krekerima sa kavijarom u šest ujutru stiže kod Hajdučke česme u Košutnjak, tako da “bahaćenje” u ovom smislu treba uzeti sa rezervom. Ali, ako ste rešili da ovog puta sebi ispunite sve želje i uživate u Uranku “u fulu”, budite spremni da za to treba da spremite malo više novca.

Ako ste rešili da za vikend otputujete negde van grada, prva stavka je svakako gorivo. Najčešće destinacije su vikend naselja u okolini grada, pa tako sa dvoja kola ekipa od 10 ljudi može da prođe sa po 500 dinara. Sledeća, po mnogima najbitnija stavka, je svakako hrana. Praksa je da se računa po 500 grama mesa po osobi, po obroku – ako ostajete ceo dan, trebaće vam dva obroka. Deset kilograma mešanog mesa u proseku će vas koštati oko 4.500 dinara. Što se samog roštiljanja tiče, spremite oko 300 dinara za džak ćumura.

 

Svaki iskusan izletaš zna da se po izboru pića vidi koliko je neko štedeo – ako se odlučite za skuplje brendove sokova, litar će vas koštati oko 150 dinara. Što se piva tiče, poznato je da ono ima najbolji ukus kad je iz staklene flaše, a jedna takva flaša od pola litra koštaće vas oko 70 dinara. Dodajte tome i dve flaše vina od po 500 dinara za bambus, i računica izgleda ovako – ako svako dobije po litar piva i po litar soka, trebaće vam 4.000 dinara.

Dodajte još 500 dinara za salatu i lepinje ili hleb, kao i 500 dinara za plastične čaše, tanjire, viljuške i noževe.

Računca:

Cena: 14.300 dinara

Po osobi: 1.430 dinara

Štednja

Ako ste, pak, odlučili da se ne razbacujete za Prvi maj i da ipak uštedite malo para i za sledeći vikend – spremite odmah papir i olovku i krenite sa računanjem. Prvo i pre svega, putovanje van grada odmah otpada, jer to predstavlja veći trošak, a dobra vest je da GSP-om možete da odete do super izletišta u samom gradu – Košutnjak, Topčider, Ada Ciganlija…

Što se same hrane tiče, u vreme štednje treba pribeći logici “nije poenta u hrani, već u druženju” – a ipak ne ostati gladan. To znači da ćete količinu mesa da smanjite na 300 grama po obroku, a ostatak da nadomestite povrćem. Za dodatnu uštedu, zaobiđite skuplje komade mesa i odlučite se za ionako najpopularnije ćevape, pljeskavice i kobasice, koja koštaju u proseku oko 300 dinara po kilogramu. To znači da ćete za meso dati ukupno 2.000 dinara, plus 150 dinara za jeftiniji ćumur.

S druge strane, trebaće vam malo više para za povrće i lepinje kako ne biste ostali gladni. Najjftinije ćete proći sa zelenom salatom, kupusom, mladim lukom i krompirom.

 

Dobar trik za uštetu novca je da kod kuće napravite pomfrit, budući da je krompir jedna od najjeftinjih namirnica (oko 50 dinara po kilogramu) pa za 500 dinara možete da napravite baš dosta ovog dodatka. Dodajte tome još 300 dinara za hleb i salate, a kako biste uštedeli na plastičnom priboru možete od kuće da ponesete tanjire, viljuške i noževe. Čaše ipak kupite, i za to će vam trebati 100 dinara.

Jeftiniji sokovi koštaju oko 150 dinara za dva litra, a na pivu ćete uštedeti tako što ćete uzeti čuvene “dvolitre” koje koštaju oko 170 dinara. Vino u ovom slučaju može da se nabavi već za 250 dinara po flaši – tako da će vas ista količina pića kao u “bahatoj” varijanti koštati 2.100 dinara.

Računica:

Cena: 5.150 dinara

Po osobi: 515 dinara