Sve više građana pazari u ovim, namenskim radnjama.

 

Kupci u Srbiji imaju sve veće interesovanje za polovnu garderobu. Razlog su naravno niske cene koje mogu biti toliko “smešne” da se u nekim buticima kompletno možete obući za nešto više od 1.000 dinara. Očuvane majice se mogu naći za 100 i 200, haljine i suknje 200-700, pantalone za oko 400, a zimske jakne za neverovatnih 600-650. Najskuplja stvar koja se može kupiti u ovakvim radnjama je bunda i to ona od pravog krzna, koja se prodaje za 8.000 dinara.

Roba uglavnom dolazi iz zemalja Evropske unije, ali u nekim radnjama se prodaje i iznošena garderoba iz Srbija.

 – U evropskim zemljama postoje specijalni kontejneri gde ljudi ubacuju nepotrebnu garderobu koje preuzima Vojska spasa, Crveni Krst ili neko drugo humanitarno udruženje. Oni sortiraju robu, tretiraju je specijalnom parom kako bi uništili bakterije i parazite i zatim je prodaju – objašnjava jedan novosadski prodavac i napominje da je to sjajan način na koji se finansiraju humanitarne organizacije.

Brendirana roba je očekivano najpopularnije, a interesovanje je toliko da neki kupci čak dolaze da bi se raspitali kad stiže novi komadi, kako bi se prvo domogli najboljih komada. Po rečima novosadskog prodavca, neki od njih te stvari kasnije preprodaju na buvljacima.

Većina prodavaca ovu robu kupuje po kilogram i košta, u zavisnosti od brenda, od 10 do 40 evra. Vlasnici radnji se žale i da ovo zna da bude problem jer stvari ne mogu da biraju i iako je većina komada korektna, među njima ima i bofl robe koja se ne može prodati. Kupcima u Srbiji se te stvari prodaje po komadu, mada negde postoji i prodaja po kilogramu. 

Iako se u većini prodavnica izlaže jeftina roba, postoje i one za bogatije ljude.  Tu se prodaju “jaki” brenodovi, naravno opet za manje pare nego što bi bili plaćeni u originalnim radnjama. Kijenti ovakvih sekond hendova su advokati, razne estradne ličnosti, profesori, umetnici i bogatiji studenti.loading...