Slovenački inspektori otrkrili ilegalne radnike, između ostalih i iz Srbije, koji su radili u robovskim uslovima, prenose regionalni mediji.

 

Iznenadna poseta poreskih i finansijskih inspektora firmi “Marof Trade” otkrila je niz nepravilnosti i teških kršenja ljudskih i radnih prava ilegalno zaposlenih radnika iz Bugarske, Srbije i drugih država koji su radili u drvnoj industriji, sa elementima robovskog rada.

U akciji je potvrđena sumnja u kršenje poreskih propisa i propisa sa područja zapošljavanja koji zabranjujuu rad na crno, osnovnih prava radnika kao i sumnja u trgovinu ljudima – objavilo je ministarstvo finansija.

Mediji su objavili da je kompanija zapošljavala desetine stranih radnika bez ugovora i nije plaćala osiguranje i doprinose. Ilegalni radnici radili su 10-12 sati dnevno, bez redovnog odmora vikendom, a spavali su u iznajmljenim, skučenim i neprikladnim prostorijama, “na smene”, jer su dva radnika delila jednu postelju.

Na ruke su dobijali tako malu platu da njom nisu mogli da plate ni kartu za povratak kućama, otkrili su mediji koji dodaju da su lokalni stanovnici za njih znali.