Srbija objavljuje rat švercu duvana

Izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biće usvojene u parlamentu u narednih nekoliko nedelja, očekuje Lazar Krstić.

To će, kako je ministar finansija izjavio u Bečićima, pomoći u suzbijanju sive ekonomije i povećati prihode u budžetu.

– Zakon predviđa rigidne mere za one koji se bave nelegalnim prometom duvana, ali i za one registrovane koji u promet stavljaju cigarete bez markica – rekao je Krstić na tradicionalnom samitu ministara finansija i guvernera.

On je tom prilikom podsetio da su kod nas već usvojene izmene zakona o duvanu koje sprečavaju promet ilegalne trgovine. Kako je kazao, uskoro očekuje prve konkretne poteze u borbi protiv ilegalnog prometa duvana, i dodao da smatra da kanali nisu nepoznati.

Ministar je ukazao da, kada se govori o smanjenju deficita budžeta za oko 1,5 milijardi evra, samo 500 do 700 miliona može da se smanji suzbijanjem prometa ilegalnog duvana.

– Ako me pitate koliko odmah možemo da uštedimo, reći ću vam sigurno oko 150 do 200 miliona. Toliko je realno u narednih 12 meseci – poručuje Krstić i dodaje da suzbijanje sive ekonomije može da pomogne da se smanji obuhvat na rashodnoj strani budžeta „tamo gde je bolnije”.

Ministri finansija zemalja regiona saglasili su se da je neophodna odlučna borba protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom I cigaretama kako bi se u zemljama Zapadnog Balkana obezbedili stabilni budžetski prihodi imajući u vidu da akcize na duvanske proizvode imaju veliki doprinos javnim finansijama ovih zemalja.

Prihodi od oporezivanja duvanskih proizvoda u regionu Zapadnog Balkana iznose oko 2 milijarde evra godišnje i predstavljaju važan izvor prihova za budžet, rekao je na Samitu ministara finansija u Bečićima predstavnik Japan Tobacco International (JTI) Goran Pekez.

Ta kompanija, kako je istakao, snažno podržava najavljenu odlučnost Vlade Srbije da se izbori sa problemom ilegalne trgovine duvanskim proizvodima.

Procenjena veličina ilegalnog tržišta duvanskih proizvoda na Zapadnom balkanu je oko 6 milijardi cigareta ili 14 odsto celokupnog tržišta. Samo od akciza na duvanske prozvode u 2013. u budžete država u regionu plaćeno je 2 milijarde evra.

U Bečićima je danas počeo dvodnevni redovni regionalni samit ministara finansija i guvernera, na kojem se raspravlja o finansijskoj budućnosti regiona.