Srbija ulazi u recesiju: Poplave će pogurati inflaciju

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je danas da je i bez poplava bilo neizvesno da li će Srbija imati rast BDP-a, a da je sada, sa poplavama, izvesno da će Srbija skliznuti ispod nule, u recesiju.

– Koliko je to, da li jedan ili 1,5 odsto ili više ostaje da se vidi, jer bi svako preciziranje bilo nagađanje u ovom trenutku – rekao je on na prezentaciji poslednjeg broja časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).

Vučković je posebno skrenuo pažnju da bi deficit, i bez efekata poplava, bio veći od osam odsto.
– Zato mora da se reaguje. Ukoliko mere vlade budu oštre, a najavljeno je smanjenje plata, onda efekti do kraja godine mogu biti zadovoljavajući – rekao je Vučković.

On je dodao i da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati kolike bi uštede u budžetu trebalo da se ostvare, ali da su uštede sigurno oko jednog procentnog poena, ili 400 miliona evra, o čemu se i do sada govorilo.

Poplave će pogurati inflaciju

Autor časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Gordana Vukotić Cotič smatra da treba očekivati rast međugodišnje inflacije, jer će cene osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda poskupeti kao posledica poplava.

– Zbog poplava će se povećati i cene neprerađenog voća, povrća, cene žive stoke će, takođe, porasti, jer će kukuruz poskupeti – rekla je ona na predstavljanju novog broja MAT-a.

Cotič je navela da će poplave imati posledice i na cene prehrambenih proizvoda, ali i istakla da u ovom trenutku ne može da precizira za koliko će porasti inflacija.