Srbiju čekaju VELIKE PROMENE u PLATNOM SISTEMU: Kako će izgledati NAŠE ZARADE u 2017. godini?

novčanik
Pixabay.com

Zaposleni u javnoj upravi koji za isti posao dobijaju veću platu od svojih kolega mogu da očekuju ili smanjenje ili zamrzavanje zarade, saznaje Blic.

 

Ovo su, naime, dva moguća modela po kojima će u 2017. biti izjednačene zarade zaposlenih u javnoj upravi koji danas za isti rad primaju plate različite i do 250 evra.

Kako list saznaje od izvora iz Svetske banke, koja priprema metodologiju za vrednovanje rada, nove mere najviše će udariti na radnike sa najvećim zaradama, među kojima su zaposleni u skoro svim državnim agencijama i pojedinim institucijama.

“Danas pravnik u državnoj agenciji zarađuje 80.000 dinara, a njegov kolega u ministarstvu, koji često ima i više posla, 30.000 dinara manje. Namera Vlade je da se za isti posao dobija ista plata, a da bi se to postiglo postoje dva načina. Radnici koji dobijaju veću platu od svojih kolega mogu da očekuju ili smanjenje zarade ili njeno zamrzavanje do momenta kada se plata kolege sa manjom zaradom izjednači sa njegovom”, kaže izvor lista.

Platu teško zaradite ali je potrošite za dan: Ovi trikovi će vam pomoći da NEŠTO UŠTEDITE

Na udaru će, kako saznajemo, biti i zaposleni sa srednjom školom koji zarađuju više nego radnici sa fakultetom.

“U policiji imate zaposlenih koji nemaju visoko obrazovanje, a zarađuju iznad 40.000 dinara. Istovremeno imate nastavnike sa platama oko 38.000 dinara, a imaju visoko obrazovanje. U takvoj situaciji pojedincima u policiji neko vreme praktično bi bilo onemogućeno povećanje zarada”, kaže taj izvor.

Zaposleni u javnoj upravi imaće i pravo na dodatke, pri čemu će se voditi računa o specifičnosti posla. Veći koeficijent mogu očekivati zaposleni u sudovima za organizovani kriminal, kao i medicinske sestre u Hitnoj pomoći.

Veće plate za rizičniji posao

U Ministarstvu za državnu upravu kažu da mere po principu “iste plate za isti rad” treba očekivati u 2017.

Zasad je poznato da će minimalna plata biti oko 22.000 dinara, a maksimalna oko 165.000 dinara.

Zaposleni u javnoj upravi moći će da dobiju veću platu i na osnovu napredovanja.

“Vrednovaće se učinak i efikasnost obavljanja posla. Kako i koliko radiš, toliko i napreduješ. Ako, recimo, vanredni profesor na fakultetu objavljuje više naučnih radova od očekivanog standarda ili ukoliko ih objavljuje u uticajnijim časopisima, imaće veću platu u istoj platnoj grupi”, kažu u ministarstvu koje vodi Kori Udovički.