SRPSKA FABRIKA MESECIMA TRAŽI RADNIKE: “Javile su se samo tri radnice, posle par dana napustile posao”

mašina
pixabay.com

Novosadska tekstilna fabrika Novitet uzaludno mesecima traži 50 radnika, koji su joj potrebni da bi realizovali ugovorene poslove sa Rusima i Špancima.

 

Odela iz novosadske fabrike tekstilih proizvoda, uskoro bi trebalo da se nađu na tržištu Rusije i Španije. Ovaj izvozni posao, međutim, kako objašnjava direktor Noviteta Srđan Lazarević, podrazumeva i povećanje broja zaposlenih, odnosno, zapošljavanje stručnih radnika tekstilne struke.

Upravo u tom segmentu došlo je do problema. Na evidenciji novosadske filijale Službe za zapošljavanje, kako navodi Lazarević, registrovana je 101 krojačica. I pored toga, Novitet, kako kaže, nije imao uspeha u svom planu da zaposli pedesetak novih radnika.

Konkurs je i dalje otvoren, ali, i pored prijavljenih na biro, zainteresovanih gotovo da i nema, kaže Lazarević. Javile su nam se samo tri mlade krojačice koje su posle nekoliko dana napustile fabriku.

Imamo, istina, problem zbog duga za poreze i doprinose iz ranijeg perioda, zbog čega naše radnice nemaju zdravstveno osiguranje, ali i pored toga, plata je redovna. Plate isplaćujemo redovno, u proseku su oko 25.000 dinara, a u celom tekstilnom sektoru situacija je slična.

I dalje, međutim, ostaje problem što kvalitetne radne snage ovog profila, na žalost, na tržištu rada gotovo da i nema. Kada bi bilo dovoljno radnika, naša tekstilna industrija, i to ne samo Novitet, mogla bi ponovo da zauzme svoje mesto na svetskom tržištu.