Novosadska tekstilna fabrika Novitet uzaludno mesecima traži 50 radnika, koji su joj potrebni da bi realizovali ugovorene poslove sa Rusima i Špancima.

 

Odela iz novosadske fabrike tekstilih proizvoda, uskoro bi trebalo da se nađu na tržištu Rusije i Španije. Ovaj izvozni posao, međutim, kako objašnjava direktor Noviteta Srđan Lazarević, podrazumeva i povećanje broja zaposlenih, odnosno, zapošljavanje stručnih radnika tekstilne struke.

Upravo u tom segmentu došlo je do problema. Na evidenciji novosadske filijale Službe za zapošljavanje, kako navodi Lazarević, registrovana je 101 krojačica. I pored toga, Novitet, kako kaže, nije imao uspeha u svom planu da zaposli pedesetak novih radnika.

Konkurs je i dalje otvoren, ali, i pored prijavljenih na biro, zainteresovanih gotovo da i nema, kaže Lazarević. Javile su nam se samo tri mlade krojačice koje su posle nekoliko dana napustile fabriku.

Imamo, istina, problem zbog duga za poreze i doprinose iz ranijeg perioda, zbog čega naše radnice nemaju zdravstveno osiguranje, ali i pored toga, plata je redovna. Plate isplaćujemo redovno, u proseku su oko 25.000 dinara, a u celom tekstilnom sektoru situacija je slična.

I dalje, međutim, ostaje problem što kvalitetne radne snage ovog profila, na žalost, na tržištu rada gotovo da i nema. Kada bi bilo dovoljno radnika, naša tekstilna industrija, i to ne samo Novitet, mogla bi ponovo da zauzme svoje mesto na svetskom tržištu.