SRPSKA SRAMOTA: 1.134 HEKTARA vinograda za 4 miliona evra

Vršački vinogradi
Promo

Vršački vinogradi koji su od novembra 2015. godine u stečaju, uskoro bi mogli da dobiju novog gazdu, a da li će biti tako biće poznato već krajem januara.

 

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, oglasila je prodaju Vršačkih vinograda kao pravnog lica u stečaju, sa brendom. Početna cena iznosi 480.159.084,38 dinara, a javno nadmetanje održaće se 30. januara.

Iako su se do sada kao potencijalni kupci pominjali strani investitori, a među njima kao poslednji kineska kompanija Yihai, poverenik Dušan Dragojlović kao ovlašćeno lice kaže da su to više nezvanični napisi. Više o zainteresovanima za kupovinu nekadašnjeg vinarskog giganta, kako ističe, znaće se nakon otkupa prodajne dokumentacije. Rok za to je 23. januar.

Novi vlasnik biće nezavisan od stečajnog postupka koji se nastavlja na stečajnoj masi, bez potraživanja i dugovanja. Kupcu ostaju brendovi i vinogradi, koji su održani– kaže Dragojlović , podsećajući da su zainteresovani za učešće u postupku prodaje dužni da do 23. januara uplate i depozit u iznosu od 192.063.633,75 dinara.

Uprkos nedaćama, koje su Vršačke vinograde pratile od odlaska u stečaj prošlog novembra, berba grožđa na plantažama ove godine počela je na vreme, iako na manjim površinama nego prethodnih godina (720, od ukupno 1.134 hektara vinograda u rodu).

Nesmetan rad postignut je i zahvaljujući Ugovoru o zajedničkoj proizvodnji i poslovnoj saradnji, koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja vodi stečajni postupak u Vinogradima, u julu potpisala sa domaćom firmom Profinex, a podrazumeva ulaganja u završetak svih poljoprivrednih radova u vinogradima, berbu, kao i u proizvodnju, flaširanje i prodaju vina od ovogodišnjeg roda.

Novi kupac će, kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, preuzeti i prava i obaveze iz ovog Ugovora.