SRPSKA TUGA I REALNOST: Ovaj čovek je NAJVEĆI LOZNIČKI MLEKAR, a sada razmišlja da RASPRODA STADO

Stoka
Wikipedia

Mile Filipović, mlekar iz Kozjaka kod Loznice, svakodnevno isporuči oko 500 litara mleka, što je najviše u lozničkom kraju. Niska otkupna cena uslovila je da poslednjih meseci posluje sa gubitkom. Zbog toga mlekar razmišlja da rasproda stado.

 

Milov radni dan počinje svakog jutra u 5, a završava se u 9 uveče. Da bi pomuzao 45 krava potrebno mu je dva sata ujutru i isto toliko uveče. Krave daju od 20 do 30 litara mleka.

– Otkupna cena pre deset godina kad sam počeo da se bavim ovim poslom bila je 42 dinara, pre dva meseca su skinuli na 28,5 dinara i ako ovako nastave ja krave moram da dam na klanje – kaže Mile Filipović.

Mile, kaže da bi jedino sa cenom od 50 dinara po litri, mogao da nađe računicu. Osim krava, u tovu ima i bikove, sve zajedno – 90 grla stoke. Zbog velikog posla, svakog dana, u pomoć mu dolazi komšija Dragoslav, veterinarski tehničar po struci.

– Sam ne može nikako, nas dvojica radimo, trebao bi nam još jedan radnik, ali slab je odziv – kaže Dragoslav Tomić.

Filipovići su porodična firma. Kad zatreba, poslove na farmi, obavljaju i Milova deca.

– Ako bi se stvorili nekad bolji uslovi za poljoprivredu možda bih i ja ostala na selu i živela ovde i pomagala njima – kaže Ivana Filipović.

Osim što se bavi stočarstvom, Mile obrađuje 50 hektara zemlje. Sedam je u njegovom vlasništvu, a ostalo uzima pod zakup, za šta dodaje mora da izdvoji veliku sumu novca.  Ulaganja su velika, a prodajne cene male.

– Ja hoću da se bavim poljoprivredom, da kupujem krave i poljoprivredne mašine, ali pod ovakvim uslovima ja nemam više od čega da platim – kaže Mile Filipović.

Pored niske otkupne cene problem je i radna snaga.  Da bi našao radnike mora da obiđe nekoliko sela jer, među krave i goveda, kaže, više niko neće.