Srpske firme gube 70.000 dolara dnevno

Kamion
Pixabay.com

Srpske kompanije koje prodaju gorivo i naftne derivate na Kosovu dnevno gube oko 70.000 dolara, zbog zabrane prelaska kamiona iz Srbije preko administrativnih prelaza, kaže savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurdjević.

 

On je agenciji Beta rekao da je godišnji promet Srbije sa Kosovom koji se tiče opasnih materija, odnosno nafte i naftnih derivata, oko 28 miliona dolara.

– Mesečni promet je oko 2,1 miliona dolara, što znači da je dnevna šteta oko 70.000 dolara – rekao je on.

Đurđević je naveo da su recipročnim merama koje je uvela kosovska strana najviše pogodjeni Naftna industrija Srbije, Standard iz Novog Sada, FAM iz Kruševca, Hipol iz Odžaka, jer one najviše i plasiraju naftu i naftne derivate na Kosovo.

On je ocenio da je teško da privredne komore procene dalje korake u rešavanju problema, jer je to kompleksno pitanje koje prevazilazi želju privrednika da rade.

Đurđević je podsetio da su privredne komore Srbije i Kosova ranije signalizirale vlastima u Srbiji i na Kosovu da može doći do ovog problema.

Carina Kosova objavila je da od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, među kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega Kosovo dnevno gubi 100.000 evra.

Prema podacima Carine Kosova, iz Srbije je do uvođenja reciprociteta dnevno na Kosovo ulazilo od 10 do 15 vozila sa prirodnim gasom, naftom i mazivima.