Srpske firme izgubile 4 milijarde evra, a ovo su najveći gubitaši

Najveći gubitnik prošle godine bilo je JP 'Srbijagas' koje je izgubilo 49,7 milijardi dinara. Sledi ga smederevska 'Železara' koja, nakon što ju je 'Ju-Es-stil' napustio, praktično nije radila.

Trećina preduzeća u Srbiji lane je poslovala u minusu i tako su izgubila 469 milijardi dinara, odnosno četiri milijarde evra. Istovremeno godinama kumulirani gubici domaćih kompanija u prošloj godini su dostigli cifru od 2,8 hiljada milijardi (biliona) dinara, odnosno odnosno blizu 25 milijardi evra, piše novosadski “Dnevnik”.

Ovo su zvanični podaci Agencije za privredne registre dobijeni prikupljanjem izveštaja o poslovanju preduzeća. Ako je za utehu, gubici srpskih kompanija lane su bili za desetak procenata manji nego u 2012. godini.

Najveći gubitnik prošle godine bilo je JP “Srbijagas” koje je izgubilo 49,7 milijardi dinara. Sledi ga smederevska “Železara” koja, nakon što ju je “Ju- Es-stil” napustio praktično nije radila, ali je održavana u životu budžetskim novcem kako oko pet hiljada radnika ne bi izgubilo posao. To je lane rezultiralo gubitkom od 15 milijardi dinara.

Na trećem mestu našla se Srpska fabrika stakla iz Paraćina koja je u odnosu na godinu ranije uvećala gubitke za fantastičnih 57 puta, što je dovelo do neto minusa od 11 milijardi dinara. Četvrta je pančevačka HIP “Petrohemija” (12 milijardi) a peta “Er Srbija” sa osam milijardi dinara manjka u poslovanju.