Srpski avioni konačno mogu da lete u SAD

Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je dobijanje dozvole za direktne letove između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, posle dvadesetogodišnje pauze, potvrda najviših standarda u domaćem vazdušnom saobraćaju.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo, odgovarajućom infrastrukturom, upravljanjem vazdušnim saobraćajem i usklađivanjem domaćih standarda i propisa sa američkim, u potpunosti ispunilo najviše svetske standarde u domenu civilnog vazduhoplovstva i tako steklo pravo, za svoje putnike i aviokompanije, na direktne letove do SAD, koje će sa srpsku stranu obavljati „Er Srbija”.

Američka federalna vazduhoplovna administracija dala je Srbiji kategoriju 1 što će omogućiti direktne letove za SAD, objavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će u drugoj polovini 2015. biti omogućeni letovi iz Beograda za Čikago.

U Ministarstvu saobraćaja ističu da su u procesu dobijanja kategorije 1, za letove između Srbije i SAD, bili su angažovani svi vazduhoplovni subjekti iz sistema vazdušnog saobraćaja Ministarstva – beogradski Aerodroma „Nikola Tesla”, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Podseća se i da zbog ekstremno frekventnog i kompleksnog vazdušnog saobraćaja, Federalne vazduhoplovne vlasti SAD (FAA) spadaju među najzahtevnije u svetu.loading...