Srpski med je TOLIKO DOBAR da ga stranci RAZBLAŽUJU, pa onda PREPRODAJU?!

Med
Pixabay.com

Dok drugi zamišljaju idealan teren na svetu za pčelarenje i med, Srbija ga ima - u Surdulici, na Vlasinskom jezeru.

 

Predeo kao iz bajke, bogat pitomim dolinama ali i brdima, njivama i šumama, iskoristio je Ivica Kostić da zapati 350 košnica i da dobija med vrhunskog kvaliteta, kakvog na daleko nema.

Med je takav, da ga otkupljivači kupuju za strance – samo kako bi ga ovi pomešali sa daleko lošijim proizvodom i tako mu podigli cenu i poziciju na tržištu.

 

Blaga zima u prvom delu godine, sada nešto oštrija ne mora da bude loša za pčelarstvo.

Kako pčelari kažu „gde je leda biće i meda“, tako da pčelama ovo vreme pogoduje.

Zatvorio cvećaru i otišao u Irsku: ‘Trud se ceni i lepo živim od svoje plate’

Teren Surdulice je specifičan i zbog medljike koja izgleda kao svilena bombona. Ona je dragocen lek, a zanimljivo je što nastaje svake pete godine, tako da je na tržištu mnogo falsifikata. Kostić, koji je i predsednik udruženja Matica, je ponosan na svoju medljiku.

Radi, kako sam kaže, na tome da se spreči falsifikovanje kako medljike tako i meda, a opština Surdulica zajedno sa Maticom već radi na tome.

Namera je da zaštite geografsku oznaku „Vlasinski med“, što će im pomoći da na tržištu imaju bolju prođu meda.

A kupaca ne manjka, pa čak ni onih koji po ovaj planinski med dolaze kako bi „obogatili“ onaj koji i sami prave.