Šta na ovo kaže Ginis? Sat vredan 13 miliona dolara (VIDEO)

Sat superkomplikacija Henri Grejvs, remek-delo švajcarskog renomiranog brenda „Patek Filip", čija se vrednost procenjuje na 13 miliona evra, biće ponuđen na aukciji 11. novembra u Ženevi.

Kako prenose elektronski mediji, licitacija je organizovana povodom 175-godišnjice čuvene časovničarske marke.

Kao i u slučaju slika velikih majstora, Stradivarijusovih violina i ponekih luksuznih automobila, tržište izuzetnih satova sve više privlači kupce.

Lep sat je postao unosno ulaganje, poput kupovine stana ili akcija na berzi.

Kuća „Patek Filip”, koja ove godine obeležava 175 godina postojanja, odlučila je da ovaj događaj proslavi kako dolikuje jednom velikom brendu: prodajom superkomplikacije Henri Grejvs.

Kao što i sam njegov naziv govori, ovaj džepni sat poseduje izuzetno složeni mehanizam koji stručnjaci jednostavno nazivaju „komplikacijom”.

Sat ima i svoju priču: 1925, njujorški bankar Henri Grejvs zatražio je od švajcarskog časovničara da specijalno za njega izradi zlatni sat sa „najkompleksnijim mogućim mehanizmom”.

Patek Filip je prihvatio izazov i tri godine kasnije američki finansijer je dobio svoju „malu divotu tehnike”.

Jedan od 24 postojećih komplikacija, sat „Henri Grejvs” ima večni kalendar, pokazatelj mesečevih mena i vremena izlaska i zalaska sunca u Njujorku.

Ovaj izuzetan sat prvi put je prodat u Njujorku 1999. godine. Iznos od 11 miliona dolara koji je tada dao šeik Saud Bin Mohamend Blin Ali-Tani ušao je u knjigu rekorda kao najskuplji sat prodat na aukciji

Nema sumnje da će posle 11. novembra, Ginisova knjiga morati da ažurira poglavlje najskupljih satova na svetu.