ŠTA SA MINIMALCEM? Najniža zarada u Srbiji nedovoljna za potrošačku korpu, narod živi teže nego 2012. !

novčanik
Pixabay.com

Trenutna minimalna cena rada iznosi 21 000 dinara, što je manje do 200 evra mesečno. Poslodavci dobro znaju da je sa ovom novčanom svotom teško izgurati mesec, ali uprkos tome čak dve trećine njih misli da nije vreme za povećanje minimalca.

 

Prošle godine minimalna cena rada povećana je sa tadašnjih 121 dinar na 130 po satu, a sada postoji zahtev sindkata da se poveća do 15 odsto.

– Vremenom smo postali država u kojoj poslodavci očekuju da zaposleni budu srećni što primaju taj minimalac koji nije na nivou ni mnimalne potrošačke korpe, čak nije na nivou ni 70 procenata te minimalne porošačke korpe. To je izuzetno loše i na neki način oslikava realnost u Srbiji – kaže za N1 predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Ristić.

Čak dve trećine poslodavaca smatra da uslovi za povećanje minimalne zarade još ne postoje.

– Mora se pratiti rast BDP-a, pa onda u nekom takvom procentu povećati. Treba pratiti inflaciju koja je predviđena za narednu godinu. U svakom slučaju, to ne može da bude tako dato da bude novi namet za poslodavce u narednoj godini – navodi predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Vlada je ta koja na kraju donese konačnu odluku, tvrdi novinar dnevnog lista Danas Aleksandar Milošević. Sindkati su za povećanje, poslodavci‚ skoro uvek protiv pa do sporazuma retko kad dođe.

– Uslovi se svakako jesu stekli. Mi imamo privredni rast ove godine, evo sada izgleda da će biti dva i po odsto, nije to veliki rast. Imamo inflaciju koja će biti oko tri i po odsto, tako da za neki taj iznos inflacije i BDP-a može da se poveća plata – objašnjava Milošević.

Ukoliko se plata ne podigne, upozorava novinar Danasa, radnici gube životni standard jer inflacija ide, a plata im ostaje ista. Standard građana lošiji je nego 2012. godine, kada je minimalna zarada pokrivala 65 odsto potrošačke korpe. Sada pokriva 63.