Nastavljen OŠTAR PAD na svetskim berzama: “Tonu” i cene nafte, u međunarodnoj trgovini ZABRINUTOST i TENZIJA…

Indeksi na Vol stritu i većim svetskim berzama potonuli su danas i drugi dan zaredom, usled zabrinutosti zbog podizanja referentnih kamatnih stopa i tenzija u međunarodnoj trgovini.

BETA

Dau Džons je danas pao za 546 poena, posle jučerašnjeg gubitka 831 poena, a dvodnevni minus od 5,3 odsto najlošiji je rezultat tog berzanskog indeksa od februara, navodi Asošiejted pres.

Standard end Pur 500 takođe je danas i juče pao za više od pet odsto, a gubitke beleži već šest dana zaredom, te je dan završio na najnižem nivou u poslednja tri meseca.

Danas je nastavljen pad vrednosti tehnoloških kompanija koje su u prethodnih godinu dana imale najbolje rezultate, kao što su Epl, Alfabet i Amazon.

Tražeći sigurnost, investitori su kupovali zlato i državne obveznice, što je podiglo cene, a oborilo prinose.

Dau Džons je danas pao 2,1 odsto, kao i Standard end Pur 500, dok je Nasdak završio u crvenom 1,3 odsto.

Pad u Njujorku usledio je posle veoma loših rezultata u Evropi i Aziji.

U Evropi je nemački DAX pao 1,5 odsto, francuski CAC 40 završio je u minusu 1,9 odsto, kao i britanski FTSE 100.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 3,9 odsto, južnokorejski Kospi potonuo je 4,4 odsto, hongkonški Hang Seng 3,5 odsto, dok je Šangajski kompozitni indeks završio u crvenom 5,2 odsto. Australijski S&P/ASX 200 završio je u minusu 2,7 odsto.

I cene nafte su danas nastavile da tonu. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta pojeftinila je za 3,0 odsto na 70,97 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 3,3 odsto, na 80,37 dolara po barelu.