Pre 250 godina, Bendžamin Frenklin je zabeležio jednu LEKCIJU O NOVCU koja je i dalje GENIJALNA

Dolari
Wikipedia

Pre 250 godine, američki predsednik Bendžamin Frenklin skupio je izreke o bogatstvu i uspehu. Na ovom poduhvatu je vredno radio 25 godina i pod pseudonimom Ričard Senders izdao je delo pod imenom "Poor Richard's Almanack".

 

Delo slavnog američkog predsednika, koga Amerikanci nazivaju “ocem nacije” sadrži narodne umotvorine i izreke koje se i dan danas mogu primeniti na način života ljudi.

Najvažniji savet koji je Bendžamin Frenklin spasio od zaborava je: “Ako želiš da se obogatiš, štedi istom merom kojom se tudiš i da zaradiš.”

Po Frenklinu, “čoveka može da umre ne vredeći ni prebijenog groša čak i ako zna da štedi ono što zaradi”! Ovim je hteo da kaže da je zarada, ušteda, ali i čuvanje od životnih okolnosti na koje ne možemo da utičemo jako važno. 

Danas se smatra da je svaki bogat čovek fokusiran na zaradu i da uvek obezbedi najmanje tri izvora prihoda, ali praksa pokazuje i to da se bogatstvo množi i čuva zahvaljujući i načinima na koje se ti prihodi usmeravaju tj. dalje ulažu. 

Na kraju krajeva, plata sa gomilom nula ne znači ništa sama po sebi ako novac koji se krije iza tih nula nije pametno raspoređen i uložen. Ako sa velikom platom ne raspolažemo pametno ona će se nam se uzvući iz ruku dok trepnemo. 

Biznis Insajder navodi da u proseku milioneri troše 20 odsto njihovog bogatstva na vođenje “domaćinstava” dok bogatsvo ne mere sumom koju zarade na godišnjem nivou već sumom novca koja im se vratila od investicija.

Svako može da počne da štedi! Ne morate da budete bogati da biste ulagali. Jedino što morate da radite jeste da pametno raspolažete novcem, da počnete da štedite u istom trenu kada počnete da zarađujete i da se pobrinete da vaša ušteđevina prevaziđe vaša primanja.