‘ŠTETA ĆE BITI NESAGLEDIVA’: Još jedna nepovoljna odluka za poljoprivrednike

Traktor
Pixabay.com

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo izjavio je danas da izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, osim problema oko zakupa zbog kojeg su poljoprivrednici i protestovali, stvara i problem sa žalbama na licitaciju.

 

Kako se navodi u saopštenju, do sada su poljoprivrednici koji su učestvovali u javnim nadmetanjima mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena, tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup.

Usvojenim izmenama zakona ukinuta je mogućnost žalbe, tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojem je takva mogućnost izbrisana.

Nedovoljno interesenata za zakup državnog zemljišta

– To znači da na odluku komisije koja odlučuje o davanju zemljišta u zakup nema prava žalbe i da se ona mora primenjivati kakva god da je. Takvog zakonskog rešenja nema nigde na svetu i to je dovoljan razlog da se pokrene pitanje njegove ustavnosti – naveo je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.

Kako je objasnio, stav o mogućnosti žalbe je izbrisan iz zakona, pa je zato osnovano posumnjati da je namera bila da se u postupku licitacije zemlja dodeli samo “podobnim paorima”.

– Neophodno je da hitno bude donet novi zakon, ali u saglasju sa poljoprivrednicima i stručnjacima. Ne za par meseci, ne posle izbora – nego odmah, jer će šteta koja će nastupiti biti nesaglediva – rekao je Bogaroški.